Как да подобрим настроението си напук на пандемията?

0

Всичко се върти около коронавируса. Затова почивайте. Поглезете се. Направете нещо ново и нещо за душата и тялото си, казва журналистът от „Дойче веле“ Александър Фройнд, след като преболедува болестта.

Навсякъде е препълнено с информация за коронавируса, която плаши. Страх от болестта или загуба на работа. Невъзможността да пътуваме, да ходим на ресторант или кафе, на концерт или спортни събития направи света ни малък и скучен.
Ако към това добавим лошото време и липсата на слънце и светлина, тогава не е чудно, че всичко това се отразява негативно на нашето настроение.

Ето няколко съвета от Фройнд как по-лесно да преодолеете подобна ситуация.

1. Насладете се на моментите

Приемете ситуацията такава, каквато е. Нищо не помага, ако постоянно се ядосвате или се страхувате от инфекция, загуба на работа или самота. Втурнали сме се да постигаме целите си, независимо дали това е следващата бизнес задача, вълнуващо събитие, любовна връзка или нещо съвсем друго.

Известна поговорка гласи, че пътят към постигане на това, което искате, е самата цел. Освен това можем да бъдем по-щастливи, отколкото си мислим. Това обаче можем да осъзнаем едва когато пробудим съзнанието си и когато започнем да гледаме на това, което ни пречи в момента, като шанс да се обърнем към себе си и да изживеем истински всеки един момент. Защото имаме време и трябва да използваме това, което имаме.

Снимка: АП/БТА

2. Мислете позитивно

Постоянно слушаме за значението на позитивното мислене за здравето. Наскоро стана известно, че оптимистите удължават живота си с цели 15%. Не е лесно обаче да се мисли позитивно в такива времена. Тревогите и проблемите ни натоварват.

Помага да си спомните поне три хубави неща, които са ви се случили през деня. Това са малки моменти на щастие, които остават незабелязани и се губят в стресиращото ежедневие: може би някакъв хубав разговор, добри новини или нещо, което сте успели да постигнете след дълго време. Положителните мисли правят живота по-лесен и по-поносим.

3. Почивка

Откъдето и да погледнете, независимо от това, което четете или с кого разговаряте, всичко се върти около коронавируса. Така че, отпуснете се и спрете да следите медиите и социалните мрежи, където постоянно се говори за това.

Стойте далеч от хората, които ви влачат още по-дълбоко в бездната със своя песимизъм или цинизъм. Вместо това се насочете към хора, които ви мотивират или ви карат да мислите за други неща. Към тези, които ви правят щастливи и ви карат да се смеете.

4. Придържайте се към структурата

Коронакризата преобърна света ни. Нищо не е както беше. Колко често се ядосвахме на структурирания живот и си пожелавахме повече свободно време. Но без тези структури много хора не знаят как да се справят. Без задължения и точна дефиниция на времето, необходимо за ставане, хранене, пазаруване, можете да излезете от релсите.

Много хора прекарват много време вкъщи, защото искат да бъдат със семейството си или сами – въпреки че това може да е стресиращо за връзките с близките. Ето защо е важно да се придържате към структурите, които определят вашия ден.

5. Движете се

Липсата на упражнения е лоша за психичното здраве. Всички ние се движим много повече в обикновените времена, отколкото сега. Ходим повече, изкачваме се по стълби, тичаме да хванем автобуса, заставаме на опашка, мъкнем купените неща… И така, правим това, което по-малко или повече спряхме да правим по време на „заключването“.

Сега правилото е: излезте и се движете! Твърде много сън или време, прекарано в леглото, оказва негативно влияние върху настроението и може да причини депресия.

6. Почувствайте природата

Изживейте есента и природата с променящите се цветове. Усетете вятъра и вижте прелетните птици. Половин час разходка е добре, час е още по-добре. Използвайте всеки слънчев лъч. А когато вали, не забравяйте, че няма лошо време, а само лошо облечени хора.

Свежият въздух сред природата ще прогони мрачните настроения и тревоги, ще погуби стреса. Движейки се сред природата, вие намалявате хормона на стреса – кортизол, освобождавате се от негативните мисли и увеличавате концентрацията.

7. Поглезете тялото и душата си

Поглезете ги не с шоколад или чипс, а със здравословни храни с повече плодове и зеленчуци от обикновено. Поглезете ги с прясно изцедени сокове. Но и с релакс, с уелнес моменти за тялото и душата.

Използвайте свещи вместо нормална светлина. Слушайте музика вместо звука на пералнята. Сложете успокояващ лавандулов или евкалиптов концентрат във ваната. Масажирайте се с мека четка. Отделете време за себе си.

8. Изненадвайте се

Без посещения на приятели, без пътувания, ресторанти и кафенета, без концерти и състезания… Е, нуждаем се от промяна. Затова, изненадвайте се. Потърсете нова рецепта за готвене или сглобете сами такава, като направите различна комбинация от съставки. Променете я и създайте нещо ново, дори ако това ястие не е толкова вкусно, колкото това, на което сте свикнали. Слушайте различна музика, не гледайте непрекъснато един и същи сериал. И преди всичко – не гледайте сериали за лекари и болести.

Снимка: Vesti.bg

9. Създайте приятна атмосфера

През пролетта много хора изпитват голяма нужда да правят големи промени, да изхвърлят ненужните неща, да боядисват стените. Това е един вид пречистващ ритуал. В чисто, подредено и уютно пространство човек се чувства по-добре. Освен това се подобрява съжителството.
Почистването, и това е научно доказано, намалява стреса. Мнозина виждат голямата промяна като форма на медитация. В Европа един човек притежава средно 10 000 неща. От много от тях той въобще не се нуждае. Трупаме неща и ги пазим по сантиментални причини. Би било добре да се отървем от тях, ако не ни трябват.

10. Започнете нещо ново

Ако имах време, щях… Това е най-честото оправдание в света. Сега имаме време. Бихме могли да се занимаваме отново със старо хоби. Или да си потърсим ново.

Не някога, а сега можете да направите нещо, което винаги сте искали да направите. Например, да научите чужд език, да се научите да свирите на някакъв инструмент или да пробвате йога. Можете също така да се ангажирате с по-възрастни съседи и да им помагате с покупките. Можете да помогнете и на децата с уроците. Най-накрая вече имаме време за това. 

Източник: „Дойче Веле“

Прегледана: 58113

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече