Личен пример: Лекар обикаля няколко села и лекува жителите им в условията на пандемия

0

Д-р Пламен Латев се грижи за здравето на 7000 души

Темата “COVID-19” обикновено приковава вниманието към лекарите на първа линия. Това е един разказ за лекар, но не от първа линия, а от другата – тънка червена линия, предава NOVA.

Те са невидими и често са упреквани, че не влизат в пряка битка с коронавируса, но тяхната – тиха и незабележима война с болестите – ще се окаже важна за здравето на всички в бъдеще време – и психическо, и физическо. Той се грижи за здравето на 7000 души. Какво е да си семеен лекар и то по време на пандемия?

В практиката ми имам регистрирани девет села и ги обикалям всеки ден по график. Понякога и по четири“, разказва д-р Пламен Латев – общопрактикуващ лекар.

Здравната служба в село Лесичери може да съперничи на Диагностично-консултативен център в малък град.

Местният кмет, аз съм по-отскоро тук, приветства ме, че дойдох. Направи, каквото можа за службата, аз също помогнах със средства за боядисване. И сега тя е в едно прекрасно състояние“, добавя д-р Латев.

И тук, свършва позитивизма и идва ковид-пандемията – за личния лекар и неговите пациенти. Някои от тях – заразени с коронавирус.

Примерно, днес, 5-6 човека – следя. Отделно, от това има такива, които не са доказани и идват – кихат, кашлят. Дори, някои са типични коронавирусни носители, а не искат да се изследват по най-различни причини – да не се уплашат или нямат средства да се изследват. В извънболничната помощ е много трудно с безплатните изследвания“, разказва д-р Латев.

Семейният лекар от Павликени не обръща внимание на обвиненията, че Джи Пи-тата са големите длъжници на здравната система в Ковид-ситуацията. Статистиката сочила друго.

Притесненията на лекаря от Павликени са свързани не с настоящето, а със след КОВИД-ситуацията, когато ще дойде другата пандемия, свързана с психиката. Първите симптоми, вече били налице – предимно при карантинирани хора.

Ето и видео към този материал: https://www.vbox7.com/play:15b87d130c

Източник: Нова телевизия

Прегледана: 55758

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече