Науката се произнесе: Мултивитамините са абсолютно плацебо

0

Ползите за здравето от приема на мултивитамини и хранителни добавки е изцяло в съзнанието ни, показва ново проучване. Положителните очаквания на хората са същинските ползи от мултивитамини и минерални таблетки, тъй като няма твърди доказателства в противното, твърдят изследователите.

Редица клинични проучвания не са успели да открият измерими ползи за здравето от приема на витаминни или минерални добавки, съобщава „Стъди Файндс“. Това накарало д-р Маниш Паранджпе от Харвардския университет да проучи дали подсъзнанието не стои зад подобренията на здравето сред тези, които приемат популярните добавки.

„Многомилиардните финансови ползи за индустрията на хранителните добавки означава, че разбиването на мита за широко разпространената мултивитаминна или минерална употреба ще има значителни медицински и финансови последици“, каза Паранджпе.

За проучването изследователите са събрали данни за 21 603 възрастни в Съединените щати, които са участвали в Национално проучване за здравето през 2012 г. 4 933 души съобщават, че редовно приемат мултивитамини или минерални таблетки. Участниците били помолени да направят самооценка на здравето си и са тествани за пет резултата за физическо, психологическо и функционално здраве. Въпросите включвали дали хората се нуждаят от помощ при рутинни ежедневни дейности и дали имат анамнеза за десет дългосрочни здравословни състояния, включително високо кръвно налягане, астма, диабет и артрит. Попитани са също дали са имали здравословни проблеми през последните 12 месеца като инфекции, загуба на памет, неврологични и мускулно-скелетни проблеми и психологически стрес.

„Редовните консуматори на мултивитамини или минерални добавки съобщават за 30% по-добро цялостно здраве от тези, които не са ги приемали“, казва Паранджпе. „Но нямаше разлика между тези, които са ги вземали и не са ги вземали в нито един от петте оценени психологически, физически или функционални резултата.“

Задълбоченият анализ показва, че хората, които са употребявали мултивитамини или минерални добавки, са склонни да вярват, че са в по-добро здраве, независимо от тяхната раса, пол, образование, възраст и доходи. Изследователите предлагат две възможни обяснения за констатациите. Или хората, които редовно приемат добавки, просто вярват, че те ще подобрят здравето им, или обикновено са по-позитивни по отношение на личното си здраве, независимо от това какво приемат.

Има все повече доказателства, че силата на позитивното мислене може да подобри различни здравословни състояния.

„Липсата на каквато и да е разлика в оценяваните здравни резултати е в съответствие с други проучвания, които показват, че мултивитаминните или минералните добавки не подобряват цялостното здравословно състояние сред общото възрастно население“, обобщава лекарят. 

Източник: „Дарик“

Прегледана: 54797

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече