Първа Ковид болница, кога и как ще заработи?

0

Ортопеди и рехабилитатори лекуват респираторни заболявания, директори на болници стават доброволци, специализанти скачат директно в дълбоките води на битката със силно заразната инфекция, а за някои лечебни заведения – промяната минава през тотална трансформация. 

Колко готова за преструктурирането е многопрофилната болница „Свети Мина“ в Пловдив и как ще се организира за прием на пациенти само и единствено с Ковид-19?

„Решението не е наше лично, но ние го разбираме с оглед тежката обстановката и необходимостта от разкриване на нови легла. Относно кадровата обезпеченост и принуждаването на хората да работят – никога не е имало такова нещо. Дава се право, който е искал да работи, а който не желае – може да си вземе отпуск или да бъде насочен към другата ни база“, каза управителят на МБАЛ „Св. Мина“ – Пловдив проф. Петър Петров „за „България сутрин“.

Той подчерта, че ще продължи израждането на бебета.

„Те са в друга сграда, която е на 5 км. Искаме да използваме и част от капацитета на тази сграда, за да запазим и част от другите ни дейности, но на фона на вчерашното решение – с Щаба стигнахме до много контруктивно решение. То е, че преобразуването на болницата да става поетапно на базата от необходимостта от легла“, допълни проф. Петров пред Bulgaria ON AIR.

От думите му става ясно, че до момента са разкрити 52 легла и предстоят да се разкрият още 38.

„Те ще са на 2 етажа от болницата, които са напълно изолирани от останалите два. При още по-висока вълна и необходимост от още легла – ще спрем и тези два етажа. Максималният капацитет е 130 легла, защото останалите 40 са във втората ни база“, коментира още специалистът.СВЪРЗАНИКак минава един ден на общопрактикуващ лекар в условията на пандемия?

Проф. Петър Петров посочи, че част от първата им група специалисти, които са поели първата вълна, са загубили битката с Ковид-19, а други са напуснали.

„Трети пък не желаеха повече да се върнат. Втората група, които са повече от 2 месеца, към тях се присъединяват нови хора. Разбира се, кадровият проблем го има, но той е навсякъде. Имам обещание от областния Щаб, че ще бъдем подкрепени с няколко лекари и сестри“, каза още той.

Източник: bgonair.bg

Прегледана: 54549

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече