Отвъд митологията: Св. Георги бори змея зад Министерски съвет

0

Нов стенопис със Св. Георги и змея е изрисуван на стена на сграда на столичната ул. „Сердика“ на гърба на Министерски съвет. Творбата е дело на художника Божидар Симеонов – BOZKO. За историята ѝ разказa пред БГНЕС Явор Гешев от организацията Urban Creatures.

Никой не може да обясни как стават нещата. Аз имам теория, че ни се дава, артистите си мислят по друг начин. Миналата година Робърт Прох загуби живота си, когато трябваше да дойде да рисува тази стена, като се има предвид, че Божидар беше контузен през цялата година, като се има предвид всичко, което се случва тази година и в последните години някак си не ви ли се струва, че е абсолютно логично да бъде Св. Георги„, заяви той.


Снимка: Urban Creatures

Според Гешев творбата е многопластова. Затова и посланието ѝ няма как да бъде еднозначно.

Този тип творби са странни за хората, защото те съдържат в себе си стотици страници послания. И е въпрос всеки човек спрямо собствените си житейски натрупвания и собствените си изживявания да намери неговото послание. Не на всеки артист се отдава да бъде толкова многопластов като Божидар и да може с толкова малко да каже толкова много неща„, твърди той.


Снимка: Urban Creatures

Гешев споделя, че организацията Urban Creatures е на път да се откаже от подобни проекти. Причината са множеството спънки от страна на администрацията.


Снимка: БГНЕС

Вече нямаме нови идеи, защото сме на ръба да се откажем. Има една бюрократщина, която ни тормози по целия път, ние никога не сме я показвали в публичното пространство, но тя винаги ни е съпътствала и ни е изпивала силите и този път тя стигна своя предел и връх. На път сме да кажем майната му и да спрем„, казва той.

Източник: БГНЕС

Прегледана: 56109

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече