Сбъдва се: Коледата в Европа е невъзможна и всеки ще е сам вкъщи

0

Коледата далеч не е най-любимият ми празник – не е на датата, на която я честват останалите православни, преобладават шопингът и софрите, а и всичките тия Jingle Bells ми идват too much. Но оставяме настрана какво на мен ми харесва – празниците са, за да се празнуват, да се видим с близки и приятели, децата да полудуват, подаръци и така нататък.

У нас религиозният елемент е сведен до минимум, но поне настроението е празнично и всеки се старае по някакъв начин да направи дните около Коледа по-весели и приятни. В крайна сметка, Рождество Христово е едно от нещата, които ни правят част от европейската цивилизация. Всеки, който е пребивавал в други европейски държави по Коледа, знае каква неповторима атмосфера царува там в тези дни. Базарите, украсата по сгради, улици и магазини, светлините, усмивките на хората, концертите на открито и на закрито, изложбите и сценичните изпълнения – живот в най-чист вид, живот, пълен с красота и емоции.

Днес светът е различен и няма спор, че ограниченията във връзка с коронавируса трябва да се спазват, макар някои от тях да не са достатъчно адекватни.

Въпросът е дали, ако целокупна Европа остане без най-големия си празник, ще продължи да бъде онази Европа, която обичаме?

Само за една седмица бяха въведени какви ли не ограничения. В Германия затварят заведенията, а Меркел предупреди, че Коледа ще се празнува в „много тесен семеен кръг“. Във Франция собствениците на малки магазинчета са бесни, защото на тях им налагат забрани, а големите супермаркети работят. В Испания полицейските проверки разтурват по стотина частни партита дневно. Белгия пък забрани продажбата на коледни декорации, макар че цветята си се продават без забрана. В Естония лично премиерът призова да не се празнува Коледа заради коронавируса. В редица медии се тиражират идеи как спокойно може и онлайн да се посреща Дядо Коледа, че и подаръците да пристигат дистанционно. В Италия и Нидерландия също има нови и нови ограничения, а във Великобритания вече има политически признато разделение на уплашени (от коронавируса) и гневни (от мерките). В цяла Европа се редуват протести срещу мерките. Защото за европееца да живее свободно и рисковано е по-приемливо, отколкото да се свре „защитен“ в кьошето и да чака опасността да го прескочи.

Както се очертава, в Европа Коледата ще е невъзможна и всеки ще си е сам вкъщи.

Този филм не сме го гледали. Но пък е интересно да видим къде още по света Коледата е забранена. Китай! Саудитска Арабия! Северна Корея!

Сомалия! В Таджикистан са забранени коледните дръвчета и фойерверките. В Бруней пък са забранени коледните елхи, песни и картички. Ако някой би бил доволен от забранената в Европа Коледа, ще е сред тези държави. Както и всички, за които целокупното християнство е враг, а празниците му заслужават терористични актове. Никаква теория на конспирациите не е, а е факт, че атентатите и заплахите по Коледа досега не са успели да смразят кръвта на европейците и да ги набутат по къщите. Да им отнемат малкото радости в този напрегнат и все по-труден свят. Те не успяха, но европейските правителства ще успеят. Германия предупреди гражданите си да не пътуват до Париж и Лазурния бряг.

Дано да останат доволни от резултата – няма да има шопинг за подаръци, няма да се купуват планирани скъпи вещи, няма да се купонясва по няколко пъти за една седмица. Няма да се харчат пари. Търговците ще хлопнат кепенци. След тях – вносителите. Накрая – и производителите. Икономическите резултати и без това са окаяни заради коронавируса, а след една липсваща Коледа ще бъдат катастрофални. Оцелелите ще бъдат здрави, но безработни. И лишени от Коледата, на която стават чудеса.

Автор: Евелина Гечева

Източник: Actualno.com

Прегледана: 56881

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече