Отново във водите на Дунав: Откриха реновирания параход „Радецки“

0

На официална церемония беше открит реновираният параход „Радецки“. По време на откриването бяха представени резултатите от работата на Националния исторически музей по извършването на прегледа и ремонта на парахода „Радецки“ и обновената експозиция.

Изложбата представя организацията, подготовката и бойния път на Ботевата чета, историята на парахода „Радецки“ и тази на неговата съвременна реплика, построена през 1966 г.

В началото на месец юни 2019 г. бяха отпуснати 437 000 лева за планов преглед и ремонт на кораба.

В периода ноември 2019 – януари 2020 г. са извършени ремонтни дейности по корпуса и надстройките на кораба, рулевата система, кингстоновите сандъци, котвените вериги и на гребнодвигателните колеса. 

„Параход Радецки“ е част от Националния исторически музей и има за цел да популяризира делото на поета и революционер Христо Ботев. На кораба е представена музейна експозиция за похода на Ботевата чета от Козлодуйския бряг до връх Околчица и геройската гибел на поета революционер. Делото на Ботев започва от парахода „Радецки“.

Снимка: Offnews.bg

Една от атракциите, които предлага корабът музей на посетителите, е едночасова разходка в пристанище Козлодуй. Плаванията се извършват само в месеците от май до октомври. За целта „Радецки“ е регистриран като плавателно средство и подлежи на технически надзор, извършван от Дирекция „Речен надзор“ – Лом на Изпълнителна Агенция „Морска администрация“.

С цел ограничаване на заразата от COVID-19, плановите плавания с парахода в акваторията на Козлодуй няма да се осъществяват.

Източник: Offnews.bg

Прегледана: 56029

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече