Какво означава за Европа смяна на платната в Белия дом?

0

Републиканецът Доналд Тръмп и демократът Джо Байдън имат драстично различни виждания за света и различни подходи за справяне с някои от най-големите проблеми, пред които са изправени САЩ. А това ще окаже изключително влияние върху цялата световна икономика.

Тръмп срещу Байдън в зелена схватка

В челен сблъсък Доналд Тръмп и Джо Байдън се изправят пред един изключително важен за Европа въпрос – справянето с климатичните промени. В това отношение евентуалната „смяна на платната“ в Белия дом може да донесе глътка въздух за тежката дипломация на ЕС, която беше изправена пред сериозни предизвикателства с Тръмп начело на САЩ. И докато съживяването на икономиката на Джо Байдън е обвързана с изграждане на зелена инфраструктура и разширяване на стратегията за борба с климата, Доналд Тръмп ще продължи да се бори с многобройните регулации пред производството на нефт, газ и въглища. Затова още миналата година обяви пред НАТО, че САЩ ще излезе от Парижкото споразумение за климата, а от вчера това вече е факт.

Демократът Джо Байдън е вицепрезидент на Барак Обама, който преди пет години участва в подписването на Парижкото споразумение. Затова „САЩ трябва да се върнат в играта“, смята Кели Кизие, бивш преговарящ по въпросите на климата на ЕС, който сега работи в неправителствения Environmental Defense Fund.

Китай, най-големият емитер в света, заявява, че ще стане въглеродно неутрален до 2060 г., но Пекин все още не е преразгледал своя план за климата за следващото десетилетие.

Ако САЩ, Китай и ЕС се движат в тази посока, считам, че може да въвлечем останалата част от света заедно с нас“, каза миналата седмица Франс Тимерманс, заместник-председателят на ЕК.

Единният подход от ЕС и САЩ би могъл да накара Пекин да отиде по-далеч, особено по отношение на съкращаването на емисиите. Към момента само ЕС предвижда налагане на данъци на вноса на въглеродни емисии от Китай, имайки предвид, че Пекин взе решение да финансира въглищните си заводи в следващите пет години. Затова анализаторите са на мнение, че е изключително важно какъв ще бъде изборният резултат. „Вторият мандат на Тръмп ще бъде по-лош за климата от първия“, коментират специалисти.

Байдън предвижда да инвестира 2 трилиона долара през първите четири години от своя мандат и да постигне 100% чиста електроенергия до 2035 г.. като се има предвид, че САЩ са втората страна в света емитер на въглероден диоксид. Тези цели дори надхвърлят целите на ЕС, който смята да намали с 55% емисиите си до 2030 година, а едва до 2050 година да стане въглеродно неутрален.

Политиката на Байдън съответства на предпазливата политика на Европа и по отношение на възстановяването на икономиката. Според него рестарта на икономиката да се извършва плавно и бавно, докато позицията на Тръмп е веднага да се отвори възможно най-бързо дори и с цената на бум на коронавируса.

Байдън предлага възстановяване на икономиката с вливане на няколко трилиона в нови „зелени“ работни места и производство, за изравняване на икономическото и социално неравенство. Байдън настоява за повече подкрепа на щатите при изплащане на обезщетения за безработица, домакинствата и местните власти се нуждаят от повече стимули за справяне с кризата.

Тръмп, обаче, в свой стил поема съвсем революционен за Европа ход. След избухването на COVID-19, той одобри закон за трилиони долари като еднократна помощ за предприятия, физически лица и местни правителства. Но отказа да въведе нов кръг от стимулиращи мерки и призова федералните фондове да не отпускат повече на отделните щати дори и с цената на недоволство и протести. От друга страна одобри отсрочването на данъците върху заплатите за временен тласък на бизнеса. Има и някои интересни акценти, с които Тръмп все пак получава и сериозно одобрение в Европа. През 2017 г. Тръмп намалява данъците, за да стимулира икономическото развитие на страната. Отсрочването на данъците върху заплатите временно дава глътка въздух на работещите американци.

Източник: Dir.bg

Прегледана: 55683

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече