Професиите, които ще изчезнат до 2030

0

Може би сега учиш за тези професии, просто мислиш да кандидатстваш, или ги работиш


Нови професии се появяват почти всеки ден, а старите губят своята актуалност или се трансформират в нещо съвсем ново.  Със сигурност всеки от нас се е представял за голям шеф и е правил амбициозни планове за в бъдеще, но, за съжаление, до 2030 г. голям процент професии ще изчезнат.

И може би сега учиш за тези професии или просто мислиш да кандидатстваш.

В тази статия Vbox7 разказва за професиите, които до 2030г. ще изчезнат.

Копирайтър, редактор на списания, журналист, коректор

Тези функции ще се изпълняват от компютърни програми. Например Bloomberg е заменил някои от своите новинарски екипи с програма, която пише стокови новини по-бързо от човешките журналисти. 

А списание Forbes вече използва услугите на роботизирани журналисти, за да създава и проверява годишни отчети, а в мрежата Big Ten роботите бързо пишат и публикуват последните спортни новини. 

Журналистиката на авторите, близка до фантастиката или киното, ще може да устои на изкуствения интелект. Същото е и с коректорите. 

Вече обикновеният Word умее да проверява текстовете за грамотност и програмите за търсене търсят снимки не по-лоши от редактора на компилация.

Туристически агент, мениджър на кредити, касиер в банка

Почти всички банкови транзакции могат да се извършват онлайн, а пари могат да се получават от банкомат. Дори днес банковите служители са необходими само за обслужване на хора, които не са успели да се адаптират към новите технологии. Същото е и с туристическите агенти. 

Можете да си купите билет, да резервирате хотелска стая сами. С течение на времето туристическите агенти ще обслужват само елитни клиенти, при които индивидуалният подход е от особена стойност. 

Още днес можете да кандидатствате за заем онлайн и в бъдеще веднага ще получите банково решение, докато компютърът ще проверява компютъра срещу бази данни за надеждността на клиента.

Лекари, фармацевти 

Можете ли да си представите бъдеще без лекари? Ако не, значи е време да свикнете с такава мисъл. Медицината се развива бързо и постепенно роботизацията на тази професия набира скорост. 

През последните 5 години роботите са извършили хиляди най-сложни операции, които не могат да бъдат поверени на живи хора. Машините са по-точни и по-бързи от хората. 

Водещи клиники практикуват „дистанционни“ операции, при които хирургът контролира действията на робота, намирайки се в друг ъгъл на земното кълбо. В близко бъдеще всякакви операции ще се извършват от роботи. Те също така ще провеждат посещения на пациенти, ще ги диагностицират, ще правят ваксинации и ще водят медицински записи.

Фармацевти и фармацевти също няма да са необходими. Вече днес можете да си купите лекарство в интернет или в аптека, без да се консултирате с фармацевт. След 2020 г. търсенето на тези специалисти ще бъде много ниско. Те са необходими само за осигуряване на хора с лекарства при спешни случаи или за подпомагане на хора, които не могат да се грижат за себе си.

Адвокати, нотариуси, агенти за недвижими имоти, преводачи

Списъкът на застрашените професии е юрисконсулт и нотариус, тъй като юридически съвети могат да бъдат получени в Интернет. Един човек може да съветва онлайн клиенти от всяка точка на света, за какво са нужни стотици нотариални бюра? И можете да проверите документи в бази данни.

Броят на преводачите ще бъде намален – ще останат само висококвалифицирани специалисти, занимаващи се със сложни или литературни преводи. Няма да има място за гледачи на музеи и водачи – те ще бъдат заменени от приложения, които ви позволяват да се ориентирате в района и да разберете цялата необходима информация за обекта. Oхранителите ще бъдат заменени от електронни пропускателни системи. 

Колкото и да е странно, системните администратори са сред ненужните професии в бъдеще. Изкуственият интелект ще може бързо и невидимо за потребителя да елиминира системните откази. Системните администратори, с които сме свикнали, ще бъдат заменени от програми и специалисти по тяхната конфигурация.

Работата на агентите за недвижими имоти в близко бъдеще също ще започне да се извършва от роботи. Освен това агентът ще бъде обикновена програма, инсталирана на вашия смартфон. 

И след 10-15 години дори присъствието на човешки агент вече няма да бъде задължително при оглед на недвижими имоти. Програмата ще отговори самостоятелно на вашите въпроси и, ако е необходимо, дори ще отвори заключената врата на проверената стая. 

Просто трябва да инсталирате ключалка върху нея, която се отваря автоматично при получаване на сигнал през интернет.

Източник: Vesti.bg

Прегледана: 58583

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече