На една вълна: Балканите заедно срещу антисемитизма

0

Редица балкански страни се ангажираха със заемането на единна позиция срещу антисемитизма на встъпителната конференция на Балканския форум по темата в сряда, информира „Джерусалем Пост“. Участващите страни обсъждаха по време на конференцията как балканският регион да заработи като звено за изкореняване на антисемитизма и създаване на по-толерантни общества за бъдещите поколения.

„Ние сме тук, защото антисемитизмът все още е с нас. Ние поемаме отговорността от онези преди нас да го смажем. Можем да го направим. Първо, трябва да дефинираме тази заплаха и да я разберем ясно“, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, който беше участник. Той призова други страни да приемат утвърдената дефиниция за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (IHRA), приета от администрацията на Тръмп след изпълнителна заповед миналия септември. „Задачата за борба с антисемитизма е неотложна, особено след като видяхме обезпокоителен подем по време на пандемията“, добави той.

Участниците обсъдиха също как дефиницията на IHRA може да бъде важен навигационен инструмент за постигане на целите, поставени пред тях, само дни след като албанският парламент прие единодушно законодателство за дефиницията на IHRA. „Трябва да продължим да се борим с всяка форма на антисемитизъм, не само като заплаха за евреите и Израел, но и като заплаха за нашата собствена цивилизация и ценности, върху които се гради нашето бъдеще“, каза премиерът Еди Рама. „Нека не забравяме, че първите погроми произхождат от фалшивите новини. Оттук тръгна всичко. Новата форма за разпространение в дигиталния свят трябва да ни тревожи. В дигиталното общество има много надежда за напредък, но това не трябва да се превръща в кошмар, излизащ извън контрол“, добави той.

Сред забележителните участници в конференцията, организирана от парламента на Република Албания, съвместно с Движението за борба с антисемитизма (CAM) и Еврейската агенция за Израел, бяха председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, председателят на парламента на Република Албания Грамоз Ручи, върховният представител на Алианса на цивилизациите към ООН Мигел Анхел Моратинос, специалният пратеник на САЩ за наблюдение и борба с антисемитизма Илън Кар заедно с лектори и лидери на парламентите на Косово, Северна Македония, Черна гора и Израел.

„Срамната и тъжна истина е: през 2020 г., 75 години след края на Втората световна война, много евреи в цяла Европа не могат да живеят живот без притеснения“, каза Сасоли. „Това показва, че никога не трябва да си почиваме, че никога не трябва да спираме, че никога не трябва да си позволяваме да мислим, че историята, за която вярвахме, че е била преди повече от 75 години, не може да се повтори“.

„Антисемитизмът се случва не само в най-тъмните кътчета на интернет, но и на открито. Трябва да се попитаме как стигнахме до тук и как можем да се борим с него“, добави председателят на Кнесета Ярин Левин. „Трябва да използваме всички налични инструменти, законодателство, образование, за да спрем речта на омразата и антисемитизма. Трябва да настояваме за приемане на дефиницията на IHRA за антисемитизъм. Надявам се, че посланието от приемането й в Албания ще вдъхнови други парламенти на Балканите и по света.“

Източник: Actualno.com

Прегледана: 57519

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече