Нов симптом вещае тежко протичане на Covid-19

0

Инфекционистите от Военномедицинска академия откриха нов симптом, който сигнализира за тежко протичане на COVID-19, съобщи порталът skener.news. Наред с високата температура и тежкия задух гаденето се оказва маркер за сериозни усложнения. Други алармиращи признаци  са значителните отклонения в лабораторните показатели на CRP, LDH, феритин, фибриноген, креатинин, а също и ниският процент на лимфоцитите. Това показва първото българско специализирано изследване на пациенти с коронавирус, проведено от медици от ВМА. 

Според данните водещите клинични признаци при прием са умора, кашлица и треска, като 79% от лекуваните във ВМА са имали температура над 37,5 градуса. Друг чест симптом е главоболието. Конюнктивитът се среща много по-рядко, но пък 10 от 12 пациенти с този признак са били в тежко състояние. Всеки втори заразен, който се е оплакал от задух, е прекарал много тежко болестта.

Авторите на проучването очертават профила на българския пациент, който боледува тежко от COVID-19. Той е възрастен мъж с хипертония, сърдечносъдово, злокачествено или хронично бъбречно заболяване, с признаци на диспнея и гадене.

От 138-те пациенти в проучването 121 са изписани, след като състоянието им се е подобрило. При завършването на проучването 11 пациенти все още са останали на лечение във ВМА, а 6 са починали, като всичките са имали придружаващи заболявания, сред които високо кръвно, сърдечни проблеми, рак, диабет или ХОББ. При 9 пациенти се е наложило преместване в реанимация, като 8 са били интубирани. От поставените на апаратна вентилация, един е екстубиран и изпратен на домашно лечение след 49 дни на интубация.

ЛЕЧЕНИЕТО

В настоящото проучване не са открити значими данни за антивирусното лечение. Ключови обаче за добър изход са индивидуалният подход към всеки пациент и консервативният вентилационен подход с белодробно-защитна стратегия“, отбелязват медиците от ВМА. Те са използвали всички налични към онзи момент терапии, одобрени в световните и родните протоколи за лечение на COVID-19. Например „Хидроксихлорохин“ са приемали 32-ма от 138-те пациенти, включени в изследването, но някои от тях са получили ритъмни усложнения. На 24 е даден „Авирон“. „Лопинавир/Ритонавир“ са пили само четирима, на 28 е даден „Римантидин“, на петима – „Тамифлу“, които са лекарства за грип. Освен това 90% от пациентите са били на венозен антибиотик, а половината – на глюкокортикостероиди и антикоагуланти. При 24-ма е добавен и противогъбичен медикамент.

ОБХВАТ

Изследването, проведено в периода март-юни, е обхванало 138 пациенти – тежки и среднотежки случаи. Средната възраст в групата е 52.9 години, а делът на мъжете е 63 процента. Анализът е публикуван в специализираната платформа за наука и медицина PubMed.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 56571

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече