Онлайн капани: Хакери и перверзии дебнат зад покани във Фейсбук

0

Фалшив профил в социалната мрежа може да ви хване в капана на потенциален зловреден софтуер. За това предупреждава Вени Марковски, един от основателите на „Интернет общество“. 

Марковски започнал да получава „странни покани от хора със странни имена за Фейсбук приятелства. Заровил се да провери за какво става дума, когато видял, че с някои от тези акаунти имат общи приятели.

„И се оказа, че това е една много масово развита схема, в която акаунти събират приятелства и пускат препратки към сайтове, които са с порнографско съдържание и които е твърде възможно да заразяват компютрите на посетителите със злонамерен софтуер“, каза Марковски пред БНР.

Този софтуер може да работи в режим на изчакване, докато например човек не влезе в банковата си сметка, поясни Вени Марковски.

„Може компютърът му да бъде подложен на криптиране, на зашифроване по такъв начин, че ако не плати откуп, да не може да си използва повече информацията. Опасностите са много.“

Има много българи, които явно се хващат на подобна въдица, алармира Марковски, който предупреждава да не се клика върху уеб адреси, които се получават в статуси или в коментари под статуси във Фейсбук. „Особено уеб адреси, които са препратки към уеб сайтове.“

Докладването на такива профили, коментари и статуси е необходимо, защото това е част от схемата за зарибяване на потребителите, изтъкна Вени Марковски. „Не бива да се приема покана за подобно приятелство и не само тя трябва да бъде изтрита, а и акаунтът на човека, който я е изпратил, трябва да бъде вкаран в списъка със спам“, съветва специалистът.

„Личи си по това по какъв начин са написани статусите. В тях има очевидни граматически и други грешки в използване на българския език, те са правени с автоматичен преводач.“

Фалшивите профили във Фейсбук в повечето случаи не публикуват статуси и коментари по същество, а това, което им е зададено като програма, подчерта Марковски.

Източник: Standartnews.com

Прегледана: 57444

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече