Контролът се връща: Над 17 500 души са глобени за липсата на предпазни маски на закрито

0

Общо наложените санкции от МВР за неспазване на противоепидемични мерки са 22 929 за същия период

Над 75% от съставените актове за установяване на административно нарушение на мерките срещу COVID-19 са за неносене на маска. Това показват данните на Министерството на вътрешните работи, предоставени за „Монитор“.

Полицията е глобила 17 652 души за липсата на медицинското предпазно средство на закрити места от 13 март – началото на извънредното положение, до 18 октомври. Санкциите за това нарушение са в размер от 300 до 1 000 лева за физически лица и от 500 до 2 000 лева за юридически лица, припомнят от ведомството.

Общо наложените санкции от МВР за неспазване на противоепидемични мерки са 22 929 за същия период. В столицата все по-често се забелязват нарушители в големите търговски центрове. Според данни от Столичната здравна инспекция само през изминалата седмица са съставени общо 70 акта за неспазване на мерките в моловете 6 пък са раздадените „честитки“ в нощни заведения. РЗИ уведоми, че засиленият контрол в тази посока ще продължи.

Освен скок в заболеваемостта от COVID-19 в последните 30 дни се забелязва и драстично увеличение на контактните лица. В рамките на месец броят на гражданите, поставени под задължителна изолация, е нараснал четворно. В момента у нас те са над 15 хил., сочат данните от РЗИ.

Справка от МВР за „Монитор“ показа и че един на сто карантинирани нарушава задължителната изолация. Според статистиката от 13 март, когато бе въведено извънредното положение в страната, до неделя – 18.10., забрана да напускат дома си вследствие на контакт със заразени са получили 300 хил. души. От тях 3 079 са с досъдебни производства за това, че са напуснали адреса, в който е трябвало да се изолират. За нарушителите на карантината се предвижда глоба в размер на 5 000 лв.

При въвеждането на извънредното положение обаче наказанието за провинилите се карантинирани бе много по-строго. То предвиждаше до 5 години лишаване от свобода и от 10 до 50 хиляди глоба. Така преди дни 22-годишен младеж от Варна беше осъден за нарушаване на карантината по време на обявено извънредно положение в страната.

Съдът одобри споразумение с прокуратурата и младежът се съгласи да получи 3 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване се отлага с изпитателен срок от 3 години, както и глоба в размер на 10 000 лева.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 57254

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече