„Господ решава, защо ми е маската“: как Индия се отправя към втора вълна на зараза

0

Всичко е в Божиите ръце, само Господ решава кога да живеем и кога да умрем, какво ще направи една обикновена маска?“, казва Чандрапал Ядав, строителен предприемач, когато охранител не го пуска да влезе на строителен обект в Делхи без маска.

Възгледите на Ядав не са рядкост в Индия, страна с население от 1.3 милиарда души, където мнозина се обръщат към вярата, за да ги защити от коронавируса, докато други отказват да носят маски заради физическия дискомфорт или умора от карантината.

С поглед в бъдещето, експертите предупреждават, че безразличието и апатията, в съчетание със сезона на празниците, могат да доведат до втора вълна на инфекциите.

Броят на заразените с COVID-19 отбеляза взрив, откакто Индия облекчи строгата карантина. Някога относително сигурна, сега страната е едно от най-силно засегнатите от инфекцията места по света, със седем милиона случая на коронавирус.

Милиони рискуваха да излязат навън, за да си осигурят прехраната в силно отслабената икономика. Някои използват обществения транспорт, докато други работят в близост до дома. Хората сега могат да пътуват и на по-дълги разстояния, което създава струпвания на автобусните и железопътните гари и на летищата.

Улиците и пазарите сега гъмжат от хора, а наближава и сезона на празниците.

Хиляди хора се включиха в масови протести през последните седмици, като пренебрегнаха призивите за спазване на социална дистанция.

Всичко това превърна септември в най-тежкия месец от началото на епидемията, в който бяха регистрирани 40 процента от всички нови случаи на заразата в страната, а броят на починалите за денонощие надхвърли 1000 души. Случаите нарастват по-бавно от 20 септември, но това лесно може да се промени. Най-малко 90 процента от индийците не са засегнати от вируса, показа национално изследване за антитела.

Но хората са уморени. „Не трябва да позволим страхът от това заболяване да определя живота ни. Защо трябва да сме толкова напрегнати заради вируса през цялото време?“, казва Ядав на строителен обект в Делхи, преди да благоволи и да използва шала си за закриване на лицето.

Подобно безгрижие се забелязва при всички обществени слоеве.

Групи млади хора играят вечерта футбол, баскетбол и други игри в жилищните квартали на Делхи. Едно популярно частно футболно игрище „Ей Би Плаза“ във Васант Кундж обявява, че бизнесът върви с пълна пара.

Жителят на Делхи Сарвеш Дхаван играе футбол с приятелите си всяка седмица от август, въпреки че столицата е сред най-тежко засегнатите от вируса градове в страната.

„Не можем да играем с маски и да спазваме физическа дистанция в подобен спорт. Разчитаме на своите приятели да вземат предпазни мерки и да не идват също, ако не се чувстват добре или имат симптоми на COVID-19“, каза Дхаван.

„Появява се чувство на самонадеяност и умора“, каза Шивкумар Утуре, ръководител на асоциацията на общопрактикуващите лекари на щата Махаращра, за когото се смята, че има заслуга за успешното предпазване на гъстонаселения квартал Дхарави, най-голямото гето в Азия, от най-лошите последствия от пандемията.

„Хората си мислят, че щом досега не са се заразили, са в безопасност. Излезте на улиците в Мумбай и ще видите, че половината не носят маски или не ги носят правилно, особено младите, които в крайна сметка ще пренесат инфекцията върху по-възрастните у дома“, каза Утуре.

Въпреки това не всички пренебрегват правилата.

Утуре изтъква контраста между „безотговорното поведение“ на повечето жители на Мумбай и дисциплината, демонстрирана от жителите на гетото Дхарави, които поддържат високо ниво на хигиена, носят маски и често си мият ръцете.

„Докато хората не се включат в битката, не спазват санитарните мерки срещу COVID-19, всички усилия, включително тези на правителството, ще останат напразни“, каза той.

Изследване, проведено през септември, показва, че сред 4500 души почти

един от всеки четирима не носи маска. От тези, които носят, половината не го правят правилно.

В цялата страна стотици хиляди хора са глобени за нарушаване на правилата за носене на маски.

Политически лидери и обществени фигури сега призовават хората да се пазят. Премиерът Нарендра Моди поде кампания, насърчаваща хората да продължат да носят маски и да си мият ръцете. Но същевременно здравното министерство обяви, че броят на хората, излекувани от болестта надвишава новозаразените.

Индийски лидери са прекалено позитивни, създават измамен оптимизъм за вируса и може би занижават смъртните случаи от COVID-19, пише в неотдавнашна статия медицинското списание „Лансет“. Подобни нагласи може да затруднят обществените здравни инициативи.

Вирусологът Ти Джейкъб Джон казва, че обучението на хората за важността на промяната в поведението за спиране на предаването на вируса губи темпо. Но той признава, че това не е лесна задача. „За индийците като народ, нищо не е вземано толкова насериозно. Смъртта е всекидневие, и ако починеш, вярваш, че ще се преродиш. Днешната прехрана е по-важна от утрешния живот“, казва той.

Предвид огромното население, пренаселените градове и слабата здравна инфраструктура експертите казват, че Индия засега се справя доста добре.

Но тъй като ваксинацията срещу COVID-19 може да започне едва през 2021 г. и ще отнеме повече от година да достигне до повечето хора, промяната в поведението е от решаващо значение, казват медици.

Признаци за подобна промяна обаче не се виждат, което предполага, че изгледите пред борбата на Индия с вируса са мрачни.

Източник: БТА

Прегледана: 62153

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече