Как да се отървем от зависимостта ни от социалните мрежи?

0

Манипулират ни. Това е заключението на новия документален филм на „Нетфликс“ – „Дилемата на социалните мрежи“. Той излага чрез мнението на различни експерти как технологичните гиганти манипулират човешката психика и влияят на нашето поведение, информира БГНЕС. Един от най-известните е Джъстин Розенщайн.

Американският програмист, бизнесмен и филантроп е работил в Гугъл и Фейсбук, където е проектирал прочутия бутон „харесвам“. Най-голямата загриженост на Розенщайн относно съвременните технологични системи е „как те експлоатират и манипулират ума ни“, казва той в телефонен разговор пред Би Би Си Мундо.

Системите, които използваме днес, са зарибяващи, те отговарят на интересите на участващите компании. Идеята се основава на факта, че потребителят не е клиент, а продукт. И тяхното постоянство в мрежите се продава на рекламодателите. Но можем да променим посоката, в която върви обществото“, добавя той оптимистично.

Розенщайн предлага три вида решения или препоръки.

Някои са свързани с това, как използвате технологията. Други – как се държите. И трети с това, как действате в общността. „Основни“ промени: деактивирайте известията. По отношение на ползването на устройството, Розенщайн препоръчва няколко много важни неща. Това са промени, които са свързани с начина, по който използваме технологията. „Например деинсталирайте приложения от телефона, модерирайте времето за използване или деактивирайте известията“, обяснява той. Ключовият въпрос за Розенщайн е, че разбираме, че социалните медии придобиват власт, колкото повече време отделяме за тях, и че е в нашите сили да предотвратим това.

„Все едно постоянно имам в джоба си вкусна шоколадова бисквитка. Ако я изядом, ще кача килограми, които не искам. Става въпрос за избягване от нещо силно пристрастяващо“. Промени в поведението“.

Колкото повече присъствате, толкова по-малко печелите. „Трябва да прекарваме повече време с други хора, да се изслушваме и да се разбираме, за да можем да разпознаем как технологията засилва собствените ни пристрастия. Със сигурност можем да променим поведението си“, казва Розенщайн. Един от ключовете за тази промяна е да се съсредоточим върху по-голямото присъствие. „Когато присъстваме, ние се чувстваме доволни, не ни е необходим никакъв софтуер или необходимостта да купуваме каквото и да било.

Ето защо присъствието ни не е изгодно за социалните мрежи.

Има някои неща, които могат да ни помогнат много, като медитация или концентрация“, допълва той. Друг ключ е как се държим с другите и не предполагаме, че всичко, което четем в интернет, е вярно. „Също така бъдете по-отворени към други перспективи, към това защо другите мислят по различен начин. Не всеки вижда една и съща информация. Трябва да бъдем по-състрадателни и да поставяме под съмнение собствените си убеждения. Не губете любопитство, слушайте внимателно. И изграждайте отношения с хора, които имат други гледни точки“, обяснява изследователят.

Инженерът обаче казва, че промяната на поведението ни като личности или към другите не е достатъчна, защото трябва да се промени системата. Промени като общество. „Промяната на индивидуалното поведение не е достатъчна. Дори и да сме много внимателни и да се стараем много, за да ползваме нашето съзнание, винаги има начини изкуственият интелект да бъде по-умен, без ние да го осъзнаваме“, обяснява бившият инженер на Фейсбук.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 64771

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече