Тео Ушев: Управниците са наши слуги, а не аватари на Луи XIV

0

Нужен е тотален рестарт на държавата – и въпросните хора на ключови позиции са само върхът на айсберга. Работещите и мислещи хора или ще си извоюват обратно държавата, или всички ще трябва да се насочат към Терминал 2 на летището. Това заяви в интервю пред „Дойче Веле“ аниматорът и режисьор Теодор Ушев.

Роден през 1968 г., през 90-те той емигрира в Канада, а през 2017-а печели номинация „Оскар“ със своя филм по разказа на Г. Господинов „Сляпата Вайша“. Това лято Ушев снима първия си игрален филм в родината, този път по романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров, а междувременно е и един от творците, твърдо подкрепящи протестите срещу правителството и главния прокурор.

Ето какво още каза той: „Персоналното ми наблюдение от месеците, които прекарах тук, е, че ситуацията в държавата рязко се е влошила. Тенденции, които се развиват от десетилетия, са „еволюирали“ в своего рода култ към личността на група от хора, под чийто контрол вече е всяка една дейност в държавата. 

Корупция, шуробаджанащина, изземване на лични бизнеси, бюрокрация, неработеща администрация, а в резултат – икономика в стагнация и загуба на мотивация у хората да работят. Когато хората виждат, че най-мързеливите и неграмотни индивиди забогатяват неимоверно чрез злоупотреба с европейски субсидии само заради близките си отношения с местния феодал, това демотивира, хората се чувстват ограбени. И тази схема е практически наложена от най-малкото село до всички държавни институции.

Поемането на отговорност сред подчинените е сведено до нула.

В страната се е установила медиокрация – система, в която неспособни и посредствени хора са назначавани на отговорни позиции не заради качествата им, а защото са послушни, роднини са на някого и в крайна сметка обслужват интересите на триумвирата Борисов-Доган-Пеевски. Атмосферата в държавата е токсична, буквално не може да се диша, властимащите са арогантни, невъзпитани, брутално нагли, а пропагандата и агитацията от притежаваните от тях медии тече нон-стоп, водена от откровено неграмотни хора“.

На въпрос защо цели 3 месеца след началото на спонтанните протести интелектуалците най-сетне са се обединили зад отворено писмо, което иска оставките на Борисов и Гешев, той отговори така: „През тези месеци неведнъж индивидуално сме изразявали неодобрението си към системата. Някои бяха редовно на площада, други (като мен) не харесваха присламчилите се към каузата политически зомбита. И винаги, когато някой от нас изразяваше позиция, следваше атака от троловете на властта и администрацията.

А нашата класа пострада най-много от Ковид-кризата. Нашата икономическа логика е ясна – имаш публика, спектакли или книги, имаш хляб. За съжаление все по-намаляващата прослойка от хора, които са активни консуматори на култура, е силно повлияна от политическите си пристрастия. Докато за мен няма значение какви политически възгледи има даден артист, дали е от ГЕРБ, комунист или зелен – ако е добър, уважавам го. Но за жалост мнозинството от хората тук не мислят така.

Всички тези неща вероятно са повлияли на мотивацията на колегите ми. Повечето от нас са чувствителни артисти, които преживяват тежко всяко обругаване или атака. Малцина са готови да понесат омразата и ненавистта – все пак аплодисментите на края на спектакъла или добрата дума твърде често са единственият ни хонорар“.

Той сподели и впечатления от снимките за дебютния си играле филм „Ф1.618“: „Очарован съм професионализма, отдадеността и хъса, с които работим с колегите. Това са хора, които са дълбоко мотивирани да правят нещата по най-добрия начин, независимо от условията и несгодите. Ако хората на високи позиции във властта бяха така мотивирани, както са всичките ми колеги във филма, тази държава щеше да процъфтява“.

„Делата, образованието, добрите маниери, перфектното владеене на поне два езика и умерената реч трябва да бъдат основните критерии, по които си избираме управниците. Те са нашите слуги, а не преродени аватари на Луи XIV. Абсолютизмът и феодализмът са били норма преди векове. Сега са просто гротескна отживелица – и самозабравилите се днешни феодали ще го разберат много скоро“, завърши той.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 65481

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече