Дебатът за България: От „червен картон“ за ЕК до шамар за Борисов

0

Дали „Отровното трио“ ще прерасне в партия и как се финансира – коментира Арман Бабикян

Не за България, а за Европейската комисия е „червеният картон“. Това мнение изрази политологът доц. Стойчо Стойчев в ефира на Нова телевизия.

„Тя предложи един дефектен механизъм. Механизмът за сътрудничество и проверка е фокусиран върху формални критерии, съответно правителствата го изпълняват формално. Въпросът е, че законодателствата и институциите не работят така, както се очаква. Инвестира се в създаването на инфраструктура, която не се използва“, изрази мнението си той .

Очевидно е, че темата за това как се харчат европейските пари става все по-важна, защото общественото мнение изисква малко повече обяснения какво се случва с общоевропейските пари. От целия дебат не останах с впечатление, че ще се тръгне към спиране на средствата„, каза от своя страна политологът Страхил Делийски.

Според доц. Стойчев доверието в правосъдната система няма да се подобри нито с избори, нито с протести, а по-скоро с реални резултати.

Арман Бабикян от „Отровното трио“, един от организаторите на протестите с искане за оставка на правителството в страната, също направи своите изводи за дебата в Брюксел.

Пред БНТ той каза, че в пленарната зала на ЕП са се чули „много неприятни неща за България“.

Никой не бива да очаква, че Брюксел ще дойде и ще уволни Бойко Борисов вместо българите. Това, което се чу обаче е шамар за властта. Ние искаме да има връзка между върховенството на закона и между харченето на парите за българите. Думи сме чували много, не сме видели действия. Напротив – виждаме злоупотребата с тези еврофондове„, обясни Бабикян.

Нито един от нас не е избиран за нищо, така че да има самочувствие, че за него са гласували в легитимния смисъл на думата. Но имаме самочувствието, че сме хората, дали искрата на събуждането„, каза той.

В тази връзка Бабикян коментира и протеста на „Отровното трио“ пред сградата на парламента в Брюксел. Той обясни, че Велислав Минеков е успял да разкаже на евродепутатите какво се случва в България, каквато е била и целта на „Триото“.

„Да, има фини на хора, на които не им харесват яйца (б.а. визирайки, че протестиращите целиха на един от протестите през последните дни политолога Стойчо Стойчев с яйца). Има пък и други хора, които казват – сега ли се сещат интелектуалците (б.а. които написаха писмо с искане за спешна оставка на правителството)“, коментира гледните точки Бабикян.

„Ние не сме длъжни да се оправдаваме за формите на протест. Ние се опитахме и мисля, че успяваме 90 дни да запазим протеста мирен, а една държава го окървави на 2 септември и тя дължи отговори“, категоричен е Бабикян.

Той добави, че протестите продължават, досега не са били уведомителни и няма да бъдат.

На въпроса кой плаща на „Отровното трио“, Бабикян отговори: „Гражданите ни плащат – отворихме дарителска сметка, събрахме около 100 000 лв., които отиват основно за озвучаване. Съвсем скоро бяха платени данъците върху тях и бяха публикувани“.

Дали „Отровното трио“ ще прерасне в партия – „Още не сме взели решение за партия на Триото, никой не мисли за това. Ако имаме желание за партия, всички медии ще разберат, заяви Бабикян.

Източник: Dir.bg

Прегледана: 65604

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече