Да бъдем реалисти: И да има ваксина, животът няма да се върне към нормалното през пролетта

0

Над 200 ваксини срещу вируса се разработват в момента по целия свят, при това с непознати досега темпове

Дори и ефективна ваксина срещу коронавируса няма да върне живота към нормалността идната пролет, предупреди група британски учени в четвъртък. Ваксината често е разглеждана като Светия Граал, който ще сложи край на пандемията, припомня Би Би Си.

Докладът, изготвен от изследователи под егидата на Royal Society, казва, че трябва да бъдем реалисти за това какво може да постигне ваксината и кога.

Учените смятат, че ограниченията може би трябва да бъдат „постепенно разхлабвани“, докато въвеждането на ваксината може да отнеме година.

Над 200 ваксини срещу вируса се разработват в момента по целия свят, при това с непознати досега темпове.

Ваксината представлява голям шанс за потенциален край на пандемията, но ние знаем, че историята на разработването на ваксини е съпътствано от множество провали, каза д-р Фиона Къли от Националния институт за сърцето и белите дробове към Импириъл колидж, Лондон.

Във Великобритания, включително сред научните съветници на правителството, има оптимистични нагласи, че някои хора могат да бъдат ваксинирани срещу коронависура още тази година, а масовото ваксиниране да започне в началото на следващата.

Докладът на Royal Society обаче предупреждава, че това ще е дълъг процес.

„Дори когато ваксината е налична, това не означава, след месец всеки ще бъде ваксиниран, говорим за около шест месеца, девет месеца..година“, каза проф. Нилай Шах от Импириъл колидж и допълни: „Въобще не става въпрос, че животът изведнъж ще се върне в нормалното си русло през март“.

Докладът посочва, че все още има „огромни“ трудности напред.

Някои експериментални подходи, които са изпробвани досега – например РНК-ваксини – никога не са били масово произвеждани преди.

Има и въпросителни около материалите – както за ваксините, така и стъклените флакони, както и капацитетът на хладилниците, тъй като някои ваксини трябва да се съхраняват на минус 80 градуса по Целзий.

По оценки на проф. Шах, темповете на ваксиниране на хората срещу коронавирус ще са 10 пъти по-бързи в сравнение с годишните ваксинации срещу грип и за целта ще са нужни 30 000 обучени сътрудници на пълен работен ден.

Данните от ранните изпитания сочат, че ваксините предизвикват имунна реакция, но проучванията все още не показват дали тя е достатъчна за цялостно предпазване или за облекчени симптоми на Covid-19.

Въпроси без отговор

„Ние просто не знаем кога ще бъде достъпна ефективна ваксина, колко ще е ефективна и разбира се, най-важното, колко бързо може да бъде разпространена“, каза проф. Чарлз Бенгъм, завеждащ катедрата по имунология в Импириъл колидж, Лондон.

Той предупреди, че дори ваксината да е ефективна, не е възможно животът да се върне незабавно към нормалността.

Засега няма отговор на много въпроси, които ще определят стратегията на ваксиниране – например дали еднократна ваксина ще е достатъчна, дали тя ще работи достатъчно добре при по-възрастни хора с отслабена имунна система и пр.

Учените освен това предупредиха, че е ще отнеме повече време, за да се отговори на въпроса за дългосрочния имунитет, засега не се знае дали хората ще трябва да се ваксинират на всеки две години или един шот ще свърши работа.

Коментирайки научния доклад, д-р Андрю Престън от Университета в Бат каза, че ваксината е възприемана като сребърен куршум и независимо, че в крайна сметка тя ще е нашето спасение, това едва ли ще е незабавен процес.

Според него трябва да се обсъди дали са нужни „паспорти за ваксинация“, които да гарантират, че хората, пристигащи в страната, са имунизирани.

Д-р Престън посочи, че колебанието сред хората по отношение на ваксинацията е нарастващ проблем, вплетен в идеологиите срещу ограничителните мерки и носенето на маски.

„Ако големи групи хора отказват да бъдат ваксинирани, трябва ли да ги оставим да се оправят сами или трябва да направим ваксинацията задължителна за децата, за да ходят на училище, или за персонала в домовете за стари хора? Има много трудни въпроси“, каза в заключение д-р Престън.

Източник: Mediapool.bg

Прегледана: 69738

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече