Проф. Кантарджиев възмутен от колегите: Маските пазят от коронавирус!

0

Проф. Тодор Кантарджиев се възмути от колегите си, които обясняват по телевизията, че маските не помагат срещу коронавирус. Кантарджиев бе категоричен, че маските намаляват разпространението на заразата. Той даде пример, че ако имаме индекс на разпространение 1 към 2 или един човек заразява двама – при носене на маски той става 1 към 1.

Кантарджиев се възмути от безотговорното говорене, включително и на негови колеги лекари, че вирусът е слаб и се пренебрегва носенето на маски.

„Няма и една научна статия против маските“, категоричен бе проф. Кантарджиев и добави, че навлизайки в сезона на гриповете, маските допълнителни създават защита и от тях.

„Не смятам да се стигне до затваряне на училища. Родителите и учениците са отговорни“, това заяви директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред bTV.

Според него може да има леко увеличение на случаите, но подчерта, че досега установените заразени ученици и преподаватели не са се инфектирали в училище. Над 500 ученици са под карантина до момента. При контакта на учениците сега – след първата седмица в училище – се очаква увеличение на заболелите, но е важно по места как се спазват мерките, обясни той.

Кантарджиев коментира и движението на заболяването у нас през последните месеци.

„След лятото през септември има лек спад на заразените с COVID-19“, каза той.

„Ще има продължаване до края на ноември на извънредната епидемична обстановка. Прекалено е пак да има изолацията по къщите“, коментира той и добави, че се надява да не се стигне до това.

Родители: Магазините са пълни с маски от всякакви материи, липсва контрол

Никой не контролира вида на маските и материята, от която са изработени. Това стана ясно междувременно от репортерска проверка на БНР в Ловеч. Маски от синтетични материали могат да се намерят както в магазини от типа на „Всичко за 1 лев“, така и в книжарници. През някои от тези маски не може да се диша, разказват родители. Децата ги харесват, защото са шарени и имат картинки.

За родителите обаче остава решаващата дума с каква маска да снабдят детето си. Те са наясно, че децата не могат да пазят маските чисти. Някои от родителите са на мнение, че е по-добре децата да използват шлемове, отколкото „тези незнайни материи“. В началото на учебната година родителите са категорични, че регулаторните органи трябва да си влязат в ролята. Други призовават сертифицирани маски да се раздават на децата в училище.

Има ли стандарт за предпазните маски, с които се наводниха дори по-малките магазинчета? Досега столичната Регионална здравна инспекция не е правила проверки за вида на маските в магазинната мрежа, става ясно от думите на д-р Ирина Гайтаневска. Инспекторите обаче могат да откликнат на сигнал за маски със съмнително качество. Тя съветва маските да се купуват или от специализирани магазини за медицински изделия, или от аптеки. 

Домашно изработените маски от плат трябва често да се перат и почистват.

„Колкото повече пластове има една маска, тя защитава по-добре, но когато избираме маска за деца, тя трябва да бъде удобна, без да пада, но и без да предизвиква запаряване. Маските, които приличат на шлемове, оставят повече място за дишане, но при тях важното е да се спазва дистанция. Тоест тя по някакъв начин ги защитава, но не бива да се прегръщат, целуват и играят много близо с останалите дечица, което за тях е нормално – все пак те това искат, те затова се събират помежду си. Трябва постоянно да им се напомня“, посочи д-р Гайтаневска.

И подчерта, че материята е много важна – през нея трябва да може да се диша. Лекарката изтъкна рисковете в оцветители, които са били използвани при обработката на плата, както и в наличието на други алергени и коментира, че „колкото е по-обикновена маската, толкова по-добре“. Красивата, симпатична, интересна и забавна маска може да накара детето да я носи, но не бива например да има прекалено много щампи или залепени картинки, които нарушават притока на въздух през нея, отбеляза д-р Гайтаневска.

Синдикат против глоби за учители и директори

В същото време синдикатът „Образование“ към КТ „Подкрепа“ изрази в становище несъгласие да се глобяват учители и училищни директори, ако ученик е без маска в училище.

В него се посочва, че „в системата на образованието работят най-отговорните служители, които изпълняват стриктно всеки ден и час правилата за превенция от зарази, но припомнят, че изрична заповед и досега Министерството на здравеопазването за правила, не е издавало“. Насоките са важен документ, но нямат административен ранг на заповед или наредба. Липсва и алгоритъмът, по който експертите на РЗИ ще идват и ще проверяват, с цел административни актове, се казва още в становището.

От Синдиката „Образование“ се обръщат към здравния министър и призовават: „Нека всички кажем в унисон, че не планираме затваряне на училища, няма да обявяваме ново извънредно положение и българските деца и ученици ще получат качественото образование в редовна форма, дори и в тази сложна ситуация, което е поискано от 92 процента от българските родители“.

От учителския синдикат, с председател Юлиян Петров, призоват българските родители да оказват контрол към своите деца в извънучилищните контакти. Нека без паника, психоза и натиск да спазваме училищните правилници. Защото българското училище възпитава не със силата на инструментите и глобите, а със силата на примера на учители и родители, с метода на съзнателното личностно израстване, заявяват от синдиката.

Прегледана: 74518

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече