COVID-19: Ситуацията е по-сериозна отколкото през март, предупреди СЗО

0

Европа трябва да се подготви за увеличаване на броя на смъртните случаи от коронавирус през октомври и ноември, отбеляза Ханс Клуге

Нарастващия брой на новозаразените с коронавирус в цяла Европа трябва да бъде приет като „сигнал за пробуждане“, заяви регионалният директор на Световната здравна организация, цитиран от BBC.

Ханс Клуге отбеляза, че през последните две седмици броят на новите случаи се е удвоил в повече от половината европейски страни.

„Ситуацията е много сериозна“, каза той.

Предупреждението му идва на фона на над 30 млн. официално регистрирани случаи на коронавирус в света.

От появата на коронавируса в Китай в края на миналата година са починали повече от 942 000 души.

По време на свое изявление в Копенхаген в четвъртък, Ханс Клуге подчерта, че само през изминалата седмица са регистрирани 300 000 новозаразени в цяла Европа, както и че седмичните случаи са надвишили тези, съобщени през първия връх на заболеваемостта през март.

„Въпреки че тези цифри отразяват по-всеобхватни тестове, те също така показват тревожни темпове на предаване на заразата в целия регион,“ каза той.

Към момента все още не се наблюдава сериозен ръст при броя на постъпилите в болници и смъртните случаи в Европа, съобщава още BBC.

Единствено във Франция и Испания има възходяща тенденция.

Опасенията са, че по-младите хора, които са по-малко склонни да бъдат сериозно засегнати от заболяването, ако са заразени, понастоящем съставляват най-големия дял от новорегистрираните случаи на коронавирус и могат да разпространят вируса сред по-възрастните и уязвими групи.

Според СЗО има 5 милиона потвърдени случая и над 228 000 смъртни случая в цяла Европа от началото на пандемията.

„Можем да се справим отново“

По време на брифинга Ханс Клуге отбеляза, че мерките, въведени през пролетта и началото на лятото, са дали ясни резултати.

Той подчерта, че към момента знанията за това как най-добре можем да овладеем вируса са се подобрили от началото на пандемията.

„Един път вече се справихме, можем да се справим отново“, каза той.

По-рано тази седмица Ханс Клуге предупреди, че Европа трябва да се подготви за увеличаване на броя на смъртните случаи от коронавирус през октомври и ноември, като предупреди, че „ще стане по-трудно.“

Източник: Vesti.bg

Прегледана: 74176

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече