СЗО очаква следващата пандемия да е още по-опустошителна

0

Ако не се поучим от коронавируса и не приложим наученото на практика с необходимите средства и ангажимент, следващата пандемия, каквато със сигурност ще има, ще е още по-опустошителна. За това се предупреждава в доклад на Световната здравна организация, съобщава RT.

Авторите на доклада, озаглавен „Един неорганизиран свят“, посочват, че настоящата пандемия от COVID-19 е доказателство за „колективната неспособност“ за прилагането на практика на мерките за превенция, подготовка и отговор на този тип събития, така че „да им се даде съответния приоритетен характер“.

Тази година стана ясна и „уязвимостта на икономиките и социалните системи, които са тясно свързани помежду си“, както и отчетливите пропуски в обществата и нациите по отношение на неравенствата, докато коронавирусът „просперира в един неорганизиран свят“, посочва се в документа.СЗО: Светът трябва да е по-добре подготвен за следващата пандемияСтраните трябвало да инвестират в общественото здраве

В заключение авторите на доклада заявяват, че пандемията от COVID-19 „ясно ни напомни, че е невъзможно да се разчита на здравна сигурност, ако няма социална такава“. Те настояват страните да създадат стабилни системи, да приемат адекватни мерки и да поемат ангажимент да инвестират в превенцията, подготвяйки се за „най-лошото“, защото „никой няма да е в безопасност, докато всички заедно не бъдем“.

От СЗО посочват, че са се вложили над 11 млрд. долара за справяне с пандемията, докато стойността на мерките за превенция струват едва по 5 допълнителни долара на човек годишно.

Източник: Newsbg

Прегледана: 76643

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече