Имената за ураганите тази година са на изчерпване

0

Сезонът на ураганите тази година е толкова натоварен, че метеоролозите скоро ще са изчерпали всички възможности за наименованията им, съобщиха АФП и Ройтерс, цитирани от „Дарик“. За втори път в историята ще се наложи използването на гръцката азбука, обявиха от Световната метеорологична организация.

Артър е първото име на ураган от списъка от 21 имена, подготвен за сезон 2020 г., който приключва на 30 ноември. Ураганите Полет и Сали и тропическите бури Теди и Вики все още са активни, а системата от ниско атмосферно налягане край Западна Африка може да се развие в циклон и да получи името Уилфред.

Щом използваме и последното име в списъка, което е Уилфред, ще трябва да преминем на гръцката азбука и ще започнете да чувате имена като Алфа, Бета, Гама, Делта, Епсилон, Зета и прочее„, каза Клеър Нулис от Световната метеорологична организация.

Сезонът на ураганите тази година е най-активният досега, като Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания на САЩ прогнозира рекордните 25 бури. Предполага се, че това се дължи на климатичните промени.

В понеделник имаше предупреждения за пет циклона, развиващи се в Атлантическия океан, което се случва за втори път в историята. Един от тях утихна, но той вече бе получил името Рене и това означава, че названието вече не може да се използва.

Тази година няма подготвени имена с буквите X, Y или Z, защото с тях започват малко подходящи названия, обясниха от световната организация. Тропическите бури получават имена от 1953 г. за улеснение в комуникацията и първоначално се използват само женски имена.

Метеоролозите сега използват имена от шест списъка с подредба по азбучен ред на мъжки и женски имена, предлагани от Световната метеорологична организация. Последният път, когато се наложи да се прибегне до гръцката азбука, бе през сезона на 2005 г., включващ и опустошителния ураган Катрина.

Прегледана: 76238

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече