Училището започна! Дори в затворите

0

В цялата страна днес започва новата учебна година. Дори в затвора над 900 ученици ще залягат над учебниците.

Приблизително 59 000 първокласници ще прекрачат училищния праг за първи път, миналата година първолаците бяха близо 60 000 в знак, че се запазва негативната тенденция от последните няколко години за намаляване на броя на започващите училище.

Заради кризата с коронавируса в по-големите училища ще има тържества единствено за учениците в първи, пети и осми клас, а останалите ще бъдат посрещнати с в класните стаи.

Мерене на телесна температура, премахване на кабинетната система на обучение, разделителни линии в коридорите, дистанция, дезинфекция, повече часове на открито, проветряване на помещенията, изолатори за учениците с вирусни симптоми, носене на маски във всички закрити помещения  и пожелание в класната стая, влизане през различни входове, екшън планове на училищата за превключване към обучение в електронна среда, стъпаловидно започване на часовете, разминаване на междучасията – това са само някои от мерките, които ще са в сила в българските училища през тази година в условията на пандемия от Covid-19.

Според просветния министър Красимир Вълчев всички 2400 учебни заведения в страната са готови за старта на учебната година.

За принципа на невзаимодействие между отделните паралелки той  смята:

„Предимството на този модел е, че ако имаме заболял ученик или учител, няма да се карантинира цялото училище, а само съответната паралелка. Това е нашата цел – да има максимум присъствено обучение. Затова сме избрали този модел“.

Въпреки мерките и ограниченията в училищата заради коронавируса, повечето ученици с нетърпение очакват да се завърнат в класните стаи:

„Радвам се, че ще започнем учебната година присъствено, защото ще мога да се видя с моите приятели, а не само да ги слушам през компютрите.

На прага на новата учебна година, учениците са разделени относно мерките срещу Covid-19 в училищата и в частност за маските:

„Маските само ни задушават“;

„Не е много приятно, но е наложително и за да можем колкото се може по-бързо да се справим с този коронавирус, да спазваме мерките и не е чак такъв проблем“.

Около 300 от общо 700 000 ученици в страната ще започнат новата учебна година от вкъщи. Те ще се обучават по разработената дистанционна електронна форма, а оставането им по домовете е продиктувано от опасения за здравословното им състояние.

Честит първи учебен ден! Желая на всички деца, техните родители и учители здраве, успех и спокойни дни! Това написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

„В условията на нестихващ коронавирус ще се появят проблеми и теми, които уверявам Ви ще решаваме заедно, търсейки най-верните решения.

Не мога да не отбележа, че в една непривична и необичайна ситуация, българската образователна система се справи по един достоен начин в условията на епидемия.

Продължаваме политиката за увеличаване на учителските заплати. И през новата година ръстът ще е над 15%“, написа още премиерът.

В обръщение към учителите и учениците за 15 септември, от централата на БСП написаха, че започва втора учебна година в условия на пандемия и  качеството на образованието у нас се влошава.

Трупаните с години икономически различия между отделните региони в страната се откроиха още по-ясно ,задълбочават се  социалните различия, е оценката на социалистите за последствията от извънредните мерки в образованието.

Кризата показа липсата на ясна политика и механизми за подпомагане на най-бедните семейства , което категорично задълбочи неравенствата в образователната система, пишат още от БСП.

986 затворника ще учат също

За поредна година в местата за лишаване от свобода ще бъде открита учебната година. Справка на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ показва, че  от 6443 лишени от свобода във всички затвори, 986 са включени в учебната дейност през 2020/2021 г.

Това съобщиха от пресцентъра на правосъдното министерство.

Системата на затворите разполага със седем средни училища и шест филиала към тях, като обучението е от 1-ви до 12-ти клас. Тази година първокласниците в местата за лишаване от свобода са 75. Най-висок е броят на учениците в София – 232. В Стара Загора, където е най-голямото училище в системата, са 207, в единствения затвор за жени в Сливен – 48, в Поправителния дом за непълнолетни младежи към затвора във Враца –24.

Учебният процес в местата за лишаване от свобода ще протича съгласно утвърдените от Министерството на образованието и науката „Насоки за работа в системата на училищното образование през учебната 2020-2021 г. в условията на Ковид-19“ и спазване на общите здравни мерки, предписани от Министерство на здравеопазването. В случай на влошаване на епидемичната обстановка са набелязани алтернативни форми на продължаване на образователния процес.

Прегледана: 76838

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече