Проф. Костов възмутен, че родителите роптаят срещу маските

0

Проф. Коста Костов се възмути от протеста на родителите срещу носенето на маски от учениците. Носенето на маски в общи помещения има защитна функция, опита се да обясни специалистът.

„Не разбирам това роптаене на скептиците, дори този протест на родителите срещу мерки, които са необходими, не така тежки, напълно флексибилни, така, както са зададени в насоките на Министерството на образованието и науката“. Това каза за „Хоризонт“ проф. Коста Костов, председател на Медицинския експертен съвет за борба с коронавируса.

„Чудесно е училищата да осигурят диференцирани, разделени междучасия, чудесно е, ако има възможност за минимална комуникация между отделните паралелки“, коментира той.

Необосновано е недоволството за носене на маски, коментира професорът: „Има моменти, има механика и кинетика на аерозолния поток, при която обикновените, сменяемите маски не биха вършили работа, но в същото време те са  чудесен защитен механизъм при общите помещения, където ние не знаем какви са хората там, където са смесени потоците, където може да има безсимптомни носители на вируса, където дистанцията е по-голяма.

„Бих препоръчал всички ученици, учители в началото на учебната година да бъдат тествани в лаборатории за антитела срещу SARS-CoV-2. Това би било чудесна възможност да бъдат освободени от тежестта на противоепидемичните мерки тези, които са позитивни на антитела. Подобни тестване бих препоръчал в началото на всеки срок“, подчерта проф. Коста Костов.

Ако някои си прави илюзията, че реката на епидемията се е отляла, дълбоко се лъже, изтъкна Костов: „Ние все още сме в епидемията, ако се вгледаме в данните на епидемията, не е съвсем спокойно“.

Липсва централизиран орган, който да отсява зърното от сламата, коментира професорът: „Липсва орган, който да казва, да отсява, да предава истината в нейната чиста, последна, научно обоснована форма, базирайки се на последните данни“.

Прегледана: 76636

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече