Писателят Антон Дончев: Най-важно е да запазим достойнство и да останем изправени

0

Вицепрезидентът Илияна Йотова удостои акад. Антон Дончев с почетния плакет на вицепрезидента на връх 90-я му рожден ден, предаде репортер на БГНЕС. Плакетът се връчва на българския белетрист и автор на исторически романи, сред и които и световнопризнатия роман „Време разделно“ в знак на признание за огромния му принос към развитието на българската култура и духовност.

Честването му е под патронажа на вицепрезидента Йотова. По време на церемонията вицепрезидентът прочете цитат на Дончев и пожела кокалчетата ни да издържат колкото е необходимо, за да издържим и да се справим с изпитанията на времето. От своя страна академикът заяви, че е най-важно да запазим достойнството си и да останем изправени, въпреки опитите да бъдем наведени и на четири крака отново.

И това ще мине“, увери Дончев.

В залата беше показан и оригиналният ръкопис на „Време разделно“. Дончев каза, че когато напише произведение, съпругата му казва, че го е изпял, а не написал. „В този ръкопис няма нито една поправка“, каза той и каза, че когато пееш няма как да поправя грешки. По-късно днес, от 18.00 часа в зала 3 на Националния дворец на културата ще се проведе празничен концерт-спектакъл по случай 90-годишнината от рождението на академика.

Прегледана: 76642

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече