Фалшиви теории за използването и ефективността на маските

0

Твърде рехава, за да задържи вируса или, напротив, способна да причини задушаване. Тези и други теории за маските продължават да витаят из медийното пространство в противоречие с тяхното носене, въпреки че са били опровергани от много учени в продължение на месеци.

Дойче веле прави кратък анализ на основните теории, станали популярни в последно време.

Причинява недостиг на кислород: НЕВЯРНО
Фалшивата идея за „хипоксия“ – недостиг на кислород – е една от най-разпространените. Някои публикации в социалните медии дори твърдят, че маските могат да убият.
Както обаче много лекари обясниха, маската не е затворена верига, тя позволява на кислорода да премине, подчертава например д-р Yves Coppieters, епидемиолог и професор по обществено здраве в Свободния университет в Брюксел.
От друга страна, това може да създаде „чувство на дискомфорт, което в същото време създава впечатление за задушаване, но е психологическо. В случай на човек в добро здраве маската не му пречи да извършва нормални ежедневни дейности, добавя той.

Хората дишат собствения си въглероден двуокис: НЕВЯРНО
Към тази идея се добавя и много популярната теория, че с нея вдишвате собствения си въглероден двуокис. Тъй като това не е затворена верига, „почти целия издишан въздух излиза навън, обяснява Шейн Шапера, директор на програмата за белодробни заболявания в държавната болница в Торонто (Канада).
Опасност от получаване на гъбични инфекции: МНОГО РЕДКИ
Сериозните гъбични инфекции са рядкост“, обяснява Франсоаз Дромър, ръководител на отдел „Молекулярна микология“ и Националния референтен център за инвазивни и противогъбични микози към Института „Пастьор“ във Франция. При препоръчаните условия на употреба е невъзможно гъбичките да се развият вътре в маска.
За да изгние една маска, например, тя трябва да бъде оставена влажна в стая, пълна с плесен или в компост, в продължение на седмици, добавя Дромер, като напомня, че маската трябва да се сменя на всеки четири часа.
Тъй като човешките същества имат нормални бактерии в устата и ноздрите си, когато говорим, изхвърляме капчици слюнка и може да има гъбички и бактерии, които остават в маската, казва Даниел Пауа, професор по обществено здраве в Национален автономен университет в Мексико.
Повечето от тези агенти не причиняват болести, защото са обичайната флора на устната кухина, подчертава той.

Маските пропускат вирусите: НЕВЯРНО
Теорията, че маските пропускат вируси, защото дупките в решетката са по-големи от вирусите, също е много популярна.
Първо, размерът на вирусните частици не е от значение. Размерът на капчиците, които съдържат вируса, е от значение, а маските ги филтрират прекомерно, обяснява д-р Джулиан Лейбовиц, професор по микробна имунология в Тексаския университет A&M.
От друга страна, хирургичната маска не работи като цедка, а филтрира според други физически принципи като ефекта на инерцията и електростатичното улавяне, за да спре възможно най-много капчици, дори малки, според Жан-Мишел Корти, професор по физика в университета „Сорбона“ в Париж и изследовател в лабораторията Kastler Brossel.
И маските не трябва да бъдат 100% ефективни, за да играят съществена роля в забавянето на епидемията, отбелязва вирусологът Бенджамин Нойман от Тексаския университет А&M.
Световната здравна организация (СЗО) ги счита за ефективна мярка за ограничаване на разпространението, в допълнение към физическото разстояние и измиването на ръцете. И още, когато се носят масово, тъй като носителите им се защитават взаимно.

Продължаващата употреба на маски причинява пневмония: НЕВЯРНО
Твърдение, че използването на маски може да доведе до пневмония, циркулира в социалните мрежи поне от 28 юли и е споделено повече от 1000 пъти. Експерти обясняват, че правилното използване на маски не води пряко до пневмония, но предупреждават, че лошо боравенето и мръсната маска може да доведе до белодробна инфекция. 

Прегледана: 81776

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече