Политическа криза: Чуват ли политиците какво им казва протестът?

0

Как политолозите разчитат гражданското недоволство

Гражданското недоволство продължава вече повече от два месеца. Днес е вторият голям протест, наречен „Велико народно събрание 2“. Чуват ли политиците какво им казва протестът. Вижте как политолози анализират днешната ситуация пред bTV и Нова телевизия.

В момента нямаме революция, а предизборна кампания за политическите партии, които участват в протеста и правят емоционален и с крайни форми протест в името на това да отиграят по-добри резултати на изборите„, заяви по bTV политическият психолог проф. Антоанета Христова относно продължаващото 64 дни гражданско недоволство у нас. По думите ѝ в предишни дни на протестите се е видяло, че има организирани групи, които са изразявали мафиотско присъствие.

„Следователно изразът, че на улицата има представители на мафията или на мутрите, е аргументиран от гледна точка на този, който го е изразил. Трябва да гледаме аналитично и детайлно, защото всяка крайност и едноплановост на анализа прави нещата неискрени и манипулативни“, подчерта тя.

Според нея протестът е дал ясни сигнали и послания на политическата класа. За да се превърнат посланията в реалност, трябва да има диалог, който, към днешна дата, отсъства.

Политологът доц. Татяна Буруджиева коментира, че кризата между институциите се наблюдава през последните 3 години. Тя уточни, че не става въпрос само за конфликта между президента и Министерския съвет.

Това, че едните говорят на техния език и говорят техните неща и другите говорят на техния език и техните неща, не означава, че няма диалог. В политическата комуникация има две форми – диалогична и конфликтна. При конфликтната всъщност работим върху публиката. Тук е големият проблем на протеста – гражданският протест е форма на комуникация с политиците. Той беше такъв в самото си начало. След това имаме отказ от общуване и говорене. 60 дни се повтарят едни и същи неща„, подчерта тя.

Политологът Ружа Смилова коментира, че кризата не се дължи на конфликта между институциите. Според нея причината е в „ерозията на легитимност управлението, което вътре и извън страната бива припознато като управление на задкулисна и захваната държава. Не просто корумпирана държава, а такава, каквато бива припознавана като отвлечена от задкулисни интереси“.

Според нея при протеста няма как да има предизборна кампания, тъй като не е ясно дали ще има избори. Смилова смята, че протестът е разнороден и в него има различни играчи, които не отправят ясни политически послания.

Тя изтъкна, че управляващите по никакъв начин не са показали, че са чули това, което протестът им казва.

Днешното събитие е част от един дълъг процес. Точно днес няма да има развръзка. Интересно за анализ е да се види, какво ще се случи когато профилът на протеста се превърне в социален. Към този момент той е по-скоро политически“, коментира в студиото на „Здравей, България“ и политологът Доц. Росен Карадимов.

Според него ако някой няма интерес от провокации на протестите – това са именно протестиращите.

„Заявките за проверка на управлението и ревизия са били казвани много пъти в политическата история. Слушали сме ги много и винаги са намирани само незначителни неща. Смятам, че и този път ще бъде така, ако има такива проверки“, заяви политологът доц. Стойчо Стойчев.

Според него политиците в голяма степен са зависими от държавната администрация, която е една и съща. „Това означава, че едни хора в министерствата трябва да изобличат сами себе си, че са правили сделки през предишния политически мандат“, обясни Стойчев.

Според Карадимов в политиката търсенето на консенсус е добро нещо, а сделката – лошо. „Става дума за нов модел по който страната трябва да тръгне. Ако по този модел няма консенсус това би било невъзможно“, заяви той.

Източник: Dir.bg

Прегледана: 80603

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече