Арменският космонавт Размиг Чакърян ще се включи в мисия до Международната космическа станция

0

НАСА и нейните международни партньори са назначили членове на екипажа за Crew-2. Това ще бъде вторият оперативен полет на SpaceX Crew Dragon до Международната космическа станция като част от търговската програма на агенцията.

Астронавтите Шейн Кимбро и Меган МакАртър ще служат съответно като командир и пилот на космически кораби за мисията. Акихико Хошид от Японската агенция за аерокосмически проучвания и космонавтът на Европейска космическа агенция Размиг Чакърян ще се присъединят като специалисти в мисията.

Екипаж-2 е предназначен да стартира през пролетта на 2021 г., след успешното завършване на двата тестови пилотирани полета на НАСА SpaceX Demo-2, които се върнаха на Земята 2 август, и старта на мисията SpaceX Crew-1 на НАСА, която е насочена към края на септември.

Астронавтите ще останат на борда на космическата станция за около шест месеца като членове на експедицията, заедно с трима сътрудници. Увеличението на екипажа на пълната космическа станция до седем члена – спрямо предходните шест – ще позволи на НАСА ефективно да удвои научната работа, която може да се проведе в космоса.

Размиг Чакърян летеше като част от Експедиции 50 и 51, изстрелвайки се на борда на космическия кораб „Союз“ и прекара 196 дни в космоса. До 18-ата си годишнина Чакърян живее в България, след което се премества със семейството си в Москва. Той е руски астронавт с арменски корени, факт, който не пропуска да спомене във всяко интервю. „Гордея се с това, което съм постигнал, но най-много се гордея с произхода си. Посвещавам всяка една мисия на арменския народ и силния му стремеж към познание“, казва Чакърян.

МакАртър ще направи второто си пътуване в космоса, но първото си до гарата. Тя е родена в Хонолулу, но смята Калифорния за своя щат. След като беше избрана за астронавт през 2000 г., тя стартира на космически совалка Atlantis. Двамата с Размиг Чакърян и друг път са били на мисия заедно – за обслужване на космическия телескоп Хъбъл.

Почти 20 години хората живеят и работят непрекъснато на борда на Международната космическа станция, усъвършенствайки научните знания и демонстрирайки нови технологии, правейки научните пробиви невъзможни на Земята. Като глобално начинание 240 души от 19 държави са посетили уникалната лаборатория за микрогравитация, която е домакин на повече от 3000 изследвания и образователни изследвания от изследователи в 108 страни.

„Станцията е критична изпитателна база за НАСА, за да разбере и преодолее предизвикателствата на дълготрайния космически полет. Тъй като търговските компании се фокусират върху предоставянето на човешки транспортни услуги до и от орбита с ниска земя, агенцията е свободна да се съсредоточи върху изграждането на космически кораби и ракети за дълбоки космически мисии до Луната и Марс. Там е бъдещето“, казва още Размиг Чакърян.

Прегледана: 87584

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече