CNN преоткри България: Диво величие в една от най-старите страни в Европа

0

Повече от век България е имала малки проблеми да привлича хората към своите плажни курорти, разпръснати по Черноморието. За кратка градска ваканция туристите се отправят към основните центрове – включително столицата София и Пловдив, Европейската столица на културата през 2019г, която е приятна смесица от култура и гастрономия. Така започва репортажът на Си Ен Ен, посветен на страната ни.

Национален парк Рила – най-големият в страната – има добре утъпкана пътека към ледниковите си езера и красив манастир.

А българските ски курорти Банско, Боровец и Пампорово отдавна са намерили почитатели на достъпните ваканции. Но в България има още много неща за откриване, включително природните чудеса на нейното Черноморие, извисяващи се планински вериги и завладяващи исторически градове. Поради глобалната пандемия, ограниченията за влизане са в България са поне до 31 август. Гражданите на Европейския съюз в момента могат да посещават, както и други разрешени страни, но не и САЩ. Ресторантите, баровете и местата за забавления са отворени и работят с ограничения на капацитета и социалното дистанциране.

Бургаски езера

Снимка: CNN

Благодарение на летището си, Бургас обикновено се използва като място за прескачане до близките черноморски курорти Созопол и Слънчев бряг, пише Си Ен Ен. Но крайбрежният град има няколко свои забележителности, които ще се харесат на любителите на природата и наблюдателите на птици, а именно полумесецът от три езера, извити около него. На огромното Атанасовско езеро розовите води обикалят югоизточната страна. Живият цвят е създаден естествено от микроскопични скариди във водата. Хората, покрити с кал, са обичайна гледка – богатите хранителни вещества на езерото са превърнали мястото в голяма кална баня и спа център на открито. Бургаското езеро е на юг Екопарк Vaya, чиито пътеки ви приближават до стотиците видове птици в региона. А на Мандренското езеро посетителите могат да наемат каяк за нежна езда над водите, преди да изскочат в руините на древния римски Деултум, точно отвъд западния бряг. В самия Бургас пустинята е укротена под формата на спретнато проектирани пейзажи на крайбрежните морски градини.

Национален парк Пирин

Дивите величествени планини на Национален парк Пирин са в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство от 1983 г. и лесно си съперничат на грапавите пейзажи на по-големия национален парк Рила на север. Простирайки се на 403 квадратни километра в Югозападна България, върховете на парка се извисяват до 2 914 метра при Вихрен, вторият по височина в страната. Туристите ще бъдат привлечени към Пирин по европейската пешеходна пътека E4, която започва в Испания и в крайна сметка завършва в Кипър – въпреки че има 19 други маркирани пътеки, които не изискват толкова високо ниво на катерене. Едни от най-популярните пътеки започват от град Банско и водят удобно до селски планински хижи, хостели и къмпинги. Всеки, който е карал ски в Банско, вече ще бъде запознат с планините на Пирин. Но е малко вероятно да се натъкнат на 118 ледникови езера на парка, чиито искрящи води блестят в планинската верига. Най-голямото и най-дълбоко е Поповото езеро, което също се оказва едно от най-красивите. Водите му лесно изкушават посетителите да се гмуркат, но дори и в разгара на лятото, те ще трябва да бъдат подготвени за шока от 16 градуса температура на водата.

Велико Търново

Снимка: CNN

Издигайки се стръмно от бреговете на криволичещата река Янтра, тесните калдъръмени улици и подредени великотърновски къщи изглеждат като нещо от средновековна приказка. Всъщност именно столицата на Втората българска държава съществува между края на византийската власт през 1185 г. до османското нашествие от 1396 г. Векове по-късно, през 1879 г., там е подписана първата конституция на България. В хълмистия стар град са събрани атрактивни образци на архитектурата, възникнала по време на Възраждането на България от края на 18 и 19 век. За османския стил намекват  стърчащите горни етажи, смесени със сложно издълбани дървени балкони и наситено-червени керемидени покриви. Старата пазарна улица, известна като Самоводска чаршия, е една от най-красивите улици в града, с многото магазини за хранителни стоки и бутици. За края на курса по история на Възраждането може да посетите музея в  Хаджи Николи от 1858 г. – който, за сметка на това, включва ресторант, бар за вино (само мястото за дегустация на български вина), кафене и лятна градина. Една от най-големите емблеми на България е крепостта на хълма Царевец. Построявана и разрушавана многократно от около пети век, тази крепост е частично възстановена през комунистическата епоха, а нейната обновена кула си струва да се изкачи за превъзходна гледка към града. Вечер звуковите и светлинните шоу програми правят нощното небе да свети. Те могат да бъдат разгледани безплатно на площад Цар Асен I извън главната порта или срещу билети  вътре от панорамната тераса за гледане.

Несебър

Несебър едва ли е тайна за туристите в България. През юли и август посетителите от близкия Слънчев бряг се стичат в това мъничко древно градче, което е сгушено в края на тесен провлак. Това е най-доброто време да се разхождате по калдъръмените улици и да вземете вековна история и да откриете завладяващите наследства от древна Гърция и Византийската и Османската империя. Изглежда, където и да се разхождате в този град, включен в списъка на ЮНЕСКО, има византийска църква в живописни разрушения. В едната, църквата на Христос Пантократор от XIV век, сега се помещава музей на антични карти. Междувременно църквата „Св. Стефан“ съдържа ослепителни стенописи и икони от 16 век. За да се задълбочите в историята на Несебър, може да посетите Археологическия музей, който, въпреки че е построен през 90-те години на миналия век, е проектиран симпатично в камък с цвят на мед. Тук могат да бъдат намерени артефакти, датиращи от древногръцко и тракийско време. Посетителите ще открият също, че още през V в. пр.н.е. Несебър е имало парите – това е една от първите култури в света, които използват монети като валута, а не като стоки.

Източник: Debati.bg

Прегледана: 89992

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече