Български педиатър започна кампания „Изкачи връх, подкрепи децата!“

0

Един сърцат български педиатър поде любопитна иниациатива под наслов: „Изкачи връх, подкрепи децата“. Д-р Александър Атанасов е запален планинар, но и не по-малко обича професията си. Затова решава да обедини двете си любими неща в помощ на една национална кауза – тази за изграждането на съвременна детска болница.

„Няма да си правя живота лесен, няма да тръгвам от междинни точки и няма да спя по хижи. Ще тръгвам от подножието и ще катеря до горе. За мое удоволствие ми писаха доста хора, които не познавам, с желание да се включат. Има активен отзвук и това много ме радва“, сподели д-р Атанасов в специално интервю за „Студио Actualno“.

Според д-р Атанасов, българската педиатрия заслужава да бъде на върха на световната медицина. И макар и днес нашите лекари да работят по съвременни протоколи, те не са достатъчно обезпечени, а в голяма степен грижата за децата е пръсната из десетки различни болници: „Съвременната детска болница не трябва да плаши децата, а да ги кара да се чувстват като вкъщи. Трябва да е изградена в паркова среда и да не пречи на трафика. Медицински, това трябва да е на първо място спешна болница, която да работи 24/7.

В момента спешната детска грижа е разпиляна на поне три места в София. А специализираните детски клиники са в поне 14 болници.“ „Специализираната болница по лечение на детски болести няма нито скенер, нито ядрено-магнитен резонанс. Когато се налагат такива изследвания, понякога децата с реаниматор и на кислород се карат в други болници. Това е абсурдно“, сподели още д-р Атанасов.

И за финал той напомни, че в ситуацията на COVID-19, всяко транспортиране на дете из града води до повишаване на риска от заразяване с вируса, както от детето, така и от неговите колеги лекари.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 88561

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече