Политологът Даниел Смилов: Промените в Конституцията ще обединят партии, искащи да останат на власт

0

Свикването на ВНС и промените в Конституцията ще обедният политическо мнозинство, което има една цел – оставане на власт. В ситуацията ДПС отново има ключово значение за оцеляването на останалите партии в парламента. А ако протестите останат масови, това ще увеличи политическата им тежест. Това става ясно от анализа на ситуацията в момента на политолога и специалист по конституционно право Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии пред БНР.

„Конституцията е на път да стане жертва на тактически политически съображения на ГЕРБ. Има план ГЕРБ да остане на власт в следващите няколко месеца – 5-6-7, и този план минава през свикване или поне през опит за свикване на Велико народно събрание, като ключова тук е договореността между партиите. Възможно е да имаме сглобяване на някакво мнозинство, но не е ясно зад какво ще застане това мнозинство съдържателно, като единствен обединяващ мотив се явява оставането на власт“, смята Даниел Смилов.

Според него промяната в Конституцията не е реален проект, а по-скоро оферта към останалите политически сили. Единият фактор е споразумението между партиите в парламента, подчерта Смилов.

Планът за промяна на Конституцията, проектът, е доста несъвършен и самите му вносители, голяма част от тях не са съгласни с основни идеи в него – да речем намаляването на депутатите. По-скоро става дума за една отворена оферта към други представители на мнозинството в парламента – „за“ тази идея: оставането на правителството на власт„, каза той.

Политическата слабост на настоящия план на управляващите Смилов вижда в зависимостта от ДПС и това дали те искат или не ВНС. “Ако ДПС каже, че не се интересува от Велико народно събрание, всичко отсега ще лъсне просто като един театър и ще стане съвсем трудно защитимо. Ако пък ДПС каже уклончиво нещо за рестарт, това, което ще стане ясно е, че тази скрита коалиция между ГЕРБ и ДПС продължава да функционира, което ще доведе отново до ескалация на протеста и мобилизация на протестните настроения“.

Ако се запазят настоящата масовост и подкрепа за протестите, регистрирана от социолозите, това ще увеличи политическата им тежест, прогнозира политологът и напомни, че 60 на сто от гражданите подкрепят протестите, което по думите му е огромно мнозинство. Протестиращите така или иначе имат представителство, те подкрепят различни партии, голяма част от подкрепата специално в София е за „Демократична България“, други застават зад други опозиционни партии, отбеляза Даниел Смилов.

В този смисъл не е реалистично да се очаква всички тези хора да бъдат събрани под една шапка и да търсят един единствен партиен свой представител„.

„Управляващите питат с кого да говорят. Всъщност по-важният въпрос е за какво да говорят. Защото това са антикорупционни по своята същност протести“, допълни той. Хората повдигат въпроси за 700-те милиона, изчезнали от държавната хазна, за записи, снимки и шкафчета, а вместо по тематиката на протеста, управляващите предлагат на протестиращите разговори по други теми като Конституцията – това е опасно, посочи още Даниел Смилов.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 88011

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече