Педиатрите ще имат списък с диагнози, позволяващи дистанционно обучение

0

Педиатрите и училищните власти ще получат списък от Експертия съвет по педиатрия, който съдържа диагнози – предпоставка някои от децата да учат дистанционно. Така че при наличие на тези данни, на тези диагнози родителите да имат право на избор за начина на обучение. Това разясни пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Той не очаква злоупотреби с тези диагнози, защото по-голямата част от родителите предпочитали присъственото обучение през новата учебна година, а само около 20-25 на сто подкрепят дистанционната форма.

Вълчев разясни – родителите имат право на избор, ако училището осигури смесена форма на обучение Какъв ще бъде алгоритъмът при регистриран заразен ученик с коронавирус? „Появи ли се положителен случай, настройката е децата от съответния клас да преминат в карантина и за 14 дни обучението им да бъде дистанционно, след което да се върнат към присъствената форма, коментира Ангел Кунчев, член на НОЩ. Не се налагат масови изследвания на контактни лица, ако едно дете от един клас е дало положителен резултат за коронавирус, защото те няма да дадат кой знае какви предимства, смята държавният здравен инспектор. Според Кунчев при позитивен тест е достатъчно да бъде карантиниран само класът на съответния ученик.

Масов скрининг аз не предвиждам, той няма някаква профилактична особена стойност. Това, което ще получите като резултат, е картинката в момента и след два дена тя може да бъде съвсем различна“, коментира той и добави:“Там, където това ще се направи, е логично да бъде за сметка на Касата, защото тези деца са осигурени от държавата“. Как и кога да се правят PCR тестовете на учениците? Според Кунчев може да се ползва утвърденият общ механизъм – „общопрактикуващият лекар или специалист в болницата могат да поискат такова изследване и, след одобрение от РЗИ, тестът да бъде направен, като се заплати от НЗОК“.

Образователният министър с повече подробности как ще се учи в условия на COVID-19 Стана още ясно, че противогрипните ваксини тази година може да се забавят заради повишеното търсене в световен мащаб. „Можем да разчитаме около 180 хиляди дози да бъдат предоставени безплатно за възрастните хора. Горе-долу същите количества ще бъдат пуснати и на свободния пазар“, каза Кунчев.

На всички е ясно, че комбинацията на сезонен грип с COVID-19 само усложнява картината. Макар че и там има развитие. Започнаха доста фирми да правят мултиплексни тестове, при които с един тест се дава възможност да отдиференцираме за какво става въпрос. Това ще помогне много на лекарите, но все още те не са налице“, каза още главният държавен здравен инспектор. В анализа на данните от последните дни и на седмична база той изтъкна, че има значителен спад, над 30%, и България е сред малкото страни в Европа с такова намаляване. Трудно е да се каже обаче дали тенденцията ще се задържи. Експертите се отказахме да даваме прогнози за този вирус, посочи Кунчев. Сега сме се устремили към средните за Европа стойности заболяемост, уточни доц. Кунчев.

„За мен като епидемиолог граничните мерки вече нямат чак такова водещо значение. Циркулацията на вируса вътре в страните е достатъчно голяма, за да си въобразяваме, че основният риск е „внос“ на вируса от друга страна и толкова много да съсредоточаваме усилията си в тази посока“, коментира още той.

Прегледана: 89289

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече