Експерт: Магистрала „Тракия“ е най-опасната в целия ЕС

0

„Тракия“ е най-опасната магистрала в цели Европейски съюз, заяви Богдан Милчев от Института по пътна безопасност. Коментарът му беше по повод 40 дни от инцидента с камион на магистралата, при който загинаха шестима души, съобщава „Банкеръ“.

Милчев добави, че на тази отсечка (между 156-и и 208-и км.) от 2015 година до юни 2020 година са загинали 16 души. Без да се броят последните жертви. Според него инцидентите със загинали започват през 2015 година, три години по-късно максималната скорост там е ограничена на 90 км/ч, но тежките катастрофи продължават.

След инцидента от Пътната агенция отрекоха лошата настилка да е причина за катастрофата. Тогава те обещаха, че участъкът ще бъде цялостно ремонтиран. Ремонтът ще започне през септември.

Милчев смята, че е нужно в новия Закон за движение по пътищата, за който се говори от повече от пет години, да бъде записано, че при инцидент отговорността се носи от доставчика на транспортната система. 

Според Богдан Милчев формираната след инцидента край Своге Държавна агенция за безопасност на движението по пътищата не си върши работата, като за две години още не е създала единна информационна система на базата, на която да се прави оценка на риска. Като проблем Милчев вижда и факта, че след пет години обсъждания все още няма нов Закон за движение по пътищата.

По думите му качеството на пътищата у нас е лошо, защото изпълнението е дело на политически поръчки. 

„Парите трябва да се харчат след оценка на риска на цялата транспортна система. Само тогава ние ще знаем къде най-първо да похарчим парите“, каза още той пред bTV. 

Прегледана: 90779

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече