„The Financial Times“: Отговорът на Запада на руската ваксина е повече геополитика, отколкото наука

0

Отговорът на Запада на руската ваксина е повече геополтика, отколкото наука, пише британският вестник The Financial Times. Противовирусната ваксина, базирана на международно одобрена ваксина срещу вируса Ебола, получи остри критики.

През 1768 г. руската императрица Екатерина Велика е предложила себе си като обект за изпитване на ваксината срещу едра шарка и по този начин е искала да покаже на своите поданици, че новата медицинска технология е безопасна. Със същата цел, президентът Владимир Путин обяви на 11 август, че дъщеря му е участвала в процеса на изпитване на руската ваксина срещу Covid-19, наречен Спутник V.

Това беше съобщено, когато Путин обяви, че коронавирусната ваксина е регистрирана в Русия и одобрена за общо ползване. В резултат Русия е много по-напред от всички останали страни. Но има един проблем: тази ваксина все още се тества. След няколко седмици хиляди руснаци ще получат доза от препарата, който всъщност все още е в експериментален стадий. Не е изненадващо, че отговорът на Запада далеч не беше поздравителен. Според Йенс Шпан, германският министър на здравеопазването, той е „много скептичен“ към подобно „опасно“ решение, докато американският му колега Алекс Азар иронично отбелязва: „Това не е състезание, за да бъдеш пръв на финала ”.

Изглежда, че Кремъл не е съгласен с Азар. Неслучайно тази ваксина получи същото име като съветския спътник, който триумфира в космическата надпревара по време на Студената война, оставяйки САЩ зад себе си. В крайна сметка позицията на Москва изглежда така: ако тази ваксина работи, тогава кой се интересува от факта, че Русия е нарушила правилата и я е получила преди всички останали? Критиката срещу Москва заради прибързаната регистрация на ваксината е оправдана.

Докато експерти в САЩ, Обединеното кралство и Китай, участващи в разработването на конкурентни варианти за ваксина, също нарушават отдавна установени правила за ускоряване на процеса, Русия ги игнорира напълно. Ваксината все още не е преминала третата си клинична фаза на валидиране, критичен период, който често продължава повече от година и включва хиляди хора. Ваксинирането на дъщерята на президента (единственият страничен ефект, за който ни казаха, че е леко повишение на температурата, продължило един ден) е добро заглавие на вестник, но не е заместител на реални и случайни изпитвания върху хиляди хора от различни възрасти и с различни здравословни състояния.

Прибързаната употреба на неефективна – и в най-лошия опасна – ваксина може, според експертите, да нанесе сериозен удар на глобалните усилия за масово имунизиране и да удължи пандемията от новия коронавирус. Въпреки това, недоверието, че руските специалисти са способни да изпреварят западните фармацевтични компании, може да се корени повече в геополитиката, отколкото в науката. Въпреки че Русия не е фармацевтичен гигант и е нетен вносител на медицински продукти, базираният в Москва Национален изследователски център за епидемиология и микробиология „Гамалей“, който е разработил тази ваксина, се занимава с аденовируси от 80-те години на миналия век, а ваксината „Спутник V“ се основава на международно признатата му ваксина срещу Ебола.

През последното десетилетие доверието на Запада в Русия рязко намаля. Убедителни доказателства за намеса на Русия в американските избори, участието на Москва в опита за убийство на двойния агент Сергей Скрипал и инцидентът с полет MH17 на Малайзийските авиолинии я поставиха в това положение. Този вид реакции разруши доверието на света в Кремъл. Западът изпитва недоверие към повечето руски инициативи. Когато Москва изпрати медицински екип, който да помогне на Италия в борбата с пандемията през март тази година, някои анализатори предупредиха, че Русия иска да краде военни тайни.

Апаратите за изкуствено дишане, изпратени от Русия под формата на помощ за Ню Йорк, предизвикаха дипломатически главоболия. Ваксината, разработена в Русия, несъмнено ще се присъедини към този списък. Кирил Дмитриев, който ръководи Руския фонд за директни инвестиции и осигури средства за разработването на ваксината „Спутник V“, признава това и в интервю за Financial Times миналия месец той заяви, че вижда „координирани (западни) усилия за противодействие и спиране на всичко руско “. Но това може просто да означава, че ще има много други места, където може да бъде доставена руската ваксина.

Лидерите на Сърбия и Филипините вече обявиха, че ще я използват, докато Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Бразилия и Мексико се съгласиха на участие в изпитване за ваксина. Според Дмитриев 20 държави искат 1 милиард дози. Екатерина Велика заповяда конете да бъдат подготвени да изведат нейния шотландски лекар в безопасност в случай, че тя умре след инжектирането, и три десетилетия преди Едуард Дженър да създаде много по-безопасна ваксина срещу едрата шарка. Когато директорът на Института „Гамалей“ беше попитан от местните медии как се чувства, когато прилага експерименталния препарат на дъщерята на Путин, той каза, че не е знаел за това. „Вероятно е била доброволец“, каза той. „Не съм виждал паспорта й.“ За да докаже на глобалните критици, че грешат, сега Путин има нужда от милиони обикновени руснаци, които да пожелаят тази ваксина.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 94161

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече