Експерти предупреждават: Повторно затваряне на икономиките ще е пагубно

0

Държавата анонсира, че ще предприеме нови икономически мерки за подкрепа на бизнеса, ден след като премиерът Борисов обяви след заседание на МС, че ще потекат и солидни финанси към сферата на образованието, здравеопазването и социалните грижи. Оправдана ли е тази проактивност и има ли държавата реален план за овладяване на кризата? 

Най-вероятно трябва актуализация на бюджета, защото имаме промяна в няколко данъчни ставки. Това променя приходната част на бюджета. Очаква се промяната да се случи вероятно в третото или четвъртото тримесечие„, каза за Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.

„България разполага до момента с 22 млрд. приходи по консолидираната фискална програма. Не виждам защо да се прави консолидация, има гласувана и възможност за държавен заем от 10 млрд. лева. Може да се окаже, че ако сега се направи промяна, тя няма да е актуална през третото тримесечие“, коментира финансовият журналист Петър Илиев.

Според него половината от мерките покрай коронавируса трябвало да бъдат предприети още миналата година. „Всички мерки, с изключение на „60/40″, са недостъпни за огромната част от бизнеса заради огромната документация“, отбеляза Илиев.

Иванов обясни, че се очаква 20% спад на българската икономика за второто тримесечие, което може да се компенсира донякъде с ръст през третото и четвъртото тримесечие, а туризмът ще реализира 10-20% от това, което е било през миналата година. „Индустрията се съвзема, но бавно, очаква се една трудна есен – ръст на безработицата. Зимата също ще е тежка, много е важно как ще се развие здравната ситуация“, добави изпълнителният директор на АИКБ.

Двамата са на едно мнение, че повторно затваряне на икономиките би било пагубно. Добрин Иванов подчерта, че малка част от анонсираните 5 млрд. не са били реализирани. 

Мярката за малките предприятия не беше обмислена добре, а администрацията не беше подготвена. Не се въведе опростеното усвояване на средствата„, смята изпълнителният директор на АИКБ.

Финансовия журналист Петър Илиев смята, че няма как да се копират мерки от Германия в България, тъй като германската икономика е базирана на износ.“Защо не се ползват активно средствата, заложени в бюджета, за капиталови разходи?“, попита той.

Договарянето с търговските банки се забави. Мерките, които бяха предложени вчера от министъра на икономиката, бяха обсъдени„, добави още Добрин Иванов.

Петър Илиев прогнозира, че половината от отложените кредити ще се превърнат в „лоши“, тъй като липсва рефинансиране. „Българската икономика е базирана на вътрешното потребление, а то не е пострадало сериозно. Антикризисните мерки затова и са насочени към стимулиране на вътрешното потребление“, посочи той.

Източник: Dnes.bg

Прегледана: 94722

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече