Задържаха 25 жени в Анкара: протестирали срещу излизането от Истанбулската конвенция

0

Турската полиция задържа в сряда 25 жени, протестиращи срещу възможността Турция да се изтегли от международното споразумение за защита на жените от домашно насилие. Това съобщи полицейски източник, цитиран от Ройтерс.

На публикувано от агенцията видео се виждат стотина протестиращи в Анкара. Те настояват за по-добро прилагане на Истанбулската конвенция на Съвета на Европа.

Сблъсъци между полиция и протестиращи избухнаха, когато силите за сигурност блокираха улица и поискаха от жените да се разотидат.

Въпреки че Турция подписа Истанбулската конвенция през 2011 г., в страната са били извършени миналата година 474 убийства на жени, двойно повече от броя на убийствата през 2011 г., показват данни на неправителствена организация.

Много консерватори в Турция казват, че споразумението насърчава насилието, защото подкопава семейните структури. Техните опоненти, на свой ред, твърдят, че конвенцията и приетото след нея законодателство, трябва да се прилагат по-стриктно.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието се очаква да обяви скоро решението си дали Турция да остане или да се оттегли от международното споразумение, което по ирония бе сключено в Истанбул.

Прегледана: 93713

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече