„Барометър България“: Малка подкрепа за протестите и голяма – за кабинета Борисов

0

Според проведеното по телефона проучване „Обединени патриоти“ получават колкото Трифонов, Манолова и ДБ, взети заедно

Огромната част от българите не одобряват протестите, с които се иска оставката на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, а също толкова много са тези, които се противопоставят на идеята за предсрочни избори веднага. Това показват резултатите от национално представително проучване на „Барометър България“, проведено по телефона сред 842 човека.

За отношението към протестите са зададени два различни въпроса. На „Одобрявате ли протестите, с които се иска оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев?“ положителен отговор дават едва 26,1%, а 60,5% дават отрицателен.

Второто питане е за мнението на респондентите за протеста. Там броят на одобряващите пада до 20 на сто, а като участници се обозначават 2,1% от запитаните. В същото време отговорите „Не ги одобрявам“, „Не съм съгласен/а с блокадите на пътища“, „Протестите станаха досадно банални“, „Разочарован/а съм от т.нар лидери на протеста“ (не е ясно дали въпросът е отворен или затворен) заедно събират 74,1%.

Проучването рисува картина на мощна подкрепа за правителството със 70,8% на позицията, че не трябва да има оставка на кабинета и предсрочни избори веднага.

При парламентарни избори днес ГЕРБ могат да разчитат на два пъти по-голяма подкрепа отколкото БСП – 24,9% срещу 12,1%, показват данните на „Барометър България“. ДПС е трета сила със 7,8%, следвана плътно от „Обединени патриоти“ със 7,5%. Според авторите на проучването това са партиите с твърд електорат и „десетилетно изградена електорална база“, която не е нарушена.

Под чертата остават „Има такъв народ“ (3,4%), „Демократична България“ (3,1%) и евентуален политически проект на Мая Манолова. „Трябва да се отбележи и за ясно фрагментираната подкрепа за ДБ – над 70% от подкрепящите формацията са жители на столицата. Подобна фрагментация, но по възраст, се наблюдава и при „Има такъв народ“ – над 65% от тези, които биха гласували за нея, за млади българи, които традиционно участват в протести, но реално не отиват до избирателните урни в деня на вота“, пишат авторите на изследването.

Според тях изборното ядро на ДБ са „така наречените костовисти“ и „опитите на Хр. Иванов да се прави на националист отблъснаха част от симпатизантите на формацията“. В същото време проектите на Манолова Цветанов и Трифонов според „Барометър България“ са само „медийни претенденти“.

Те не пропускат да отбележат, че през отпускарския август не могат да се направят точни данни за електоралните нагласи, но се регистрират тенденции. Тези тенденции, обаче, рязко се различават от излезлите през последните няколко седмици проучвания на АФИС, „Алфа Рисърч“ и „Маркет линкс“, които показват значително по-голяма подкрепа за протестите, по-критично отношение към управляващите и крайно несигурно влизане на ВМРО и НФСБ в следващия парламент.

Характеристики на проучването на „Барометър България“

Период на провеждане на изследването: 03-11.08.2020 г.

Източник: Dunavmost.com

Прегледана: 92924

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече