Революционно! Русия с ваксина срещу Ковид-19 до две седмици

0

Русия ще обяви след две седмици, че има готова ваксина за новия коронавирус, макар да съществуват съмнения в нейната ефективност и безопасност. Това предаде CNN в кореспонденция с гриф „ексклузивно“. Очаква се ваксината да получи одобрение на 10 август или дори по-рано. Тя е разработена от института „Гамалей“ в Москва.

Кирил Дмитриев, шеф на суверенния руски фонд, който финансира разработката, сравнява момента с изстрелването на първия руски изкуствен спътник на Земята през 1957 г., който сварва американците неподготвени. Русия не е публикувала научни данни за безопасността и ефективността на ваксината и CNN прави уговорката, че не може да ги потвърди. Телевизията посочва и безпокойство, че изпитанията на ваксината върху хора още не са завършили.

В света в момента се разработват над 100 кандидат-ваксини, малко от тях са стигнали до последния етап от масови изпитания върху хора и в нито един от случаите учените не гарантират, че те ще завършат успешно.

Снимка: Mediapool.bg

Докато няколко от кандидатите за ваксина са вече в третата фаза на изпитания, руската още не е завършила втората, посочва американската телевизия.

Руските учени очакват да завършат втората фаза на 3 август и тогава да започнат третата успоредно с ваксинирането на медицински работници. Руските учени казват, че са разработили бързо ваксината, защото тя е модификация на вече съществуваща срещу други болести. Такъв подход са възприели и други страни и компании. Такъв е примерът с американската компания „Модерна“, която започна третата фаза на своите изпитания в понеделник. Нейна основа е ваксина на същата фирма срещу близкоизточния респираторен синдром (MERS). „Модерна“ прави разработката с финансовата подкрепа на американското правителство.

Руското министерство на отбраната каза, че руската ваксина е изпробвана върху войници. Александър Гинсбург, директор на проекта, каза, че сам се е инжектирал вече с ваксината. CNN цитира руски представители, според които страната ускорява разрешаването на ваксината заради собствените си проблеми с коронавируса. Установените случаи на зараза в Русия са повече от 800 хиляди.

„Нашите учени се съсредоточиха не върху това да бъдат първи, а да защитят хората“, казва Дмитриев, цитиран от CNN. Руските представители казват, че техните научни данни в момента се обобщават и че ще бъдат на разположение за партньорска проверка и публикация в началото на август.

Световната здравна организация казва, че няма одобрена ваксина за МЕRS. Руското министерство на здравеопазването, което още не е потвърдило датата за одобрение на ваксината през август, казва, че когато тя го получи, ще бъде приложена най-напред върху здравните работници на първа линия срещу коронавируса. Широкомащабни изпитания на кандидат-ваксини в Обединеното кралство и в САЩ напредват, но никой там не се ангажира още с дата, на която продуктът му би получил одобрение.

По-рано този месец Русия отхвърли обвинения, че нейни хакери са се опитали да откраднат данни от развойни центрове за ваксини в САЩ, Великобритания и Канада. Тя отрече и съобщения, че членове на държавния ѝ елит, включително президентът Владимир Путин, са получили предсрочен достъп до ваксината.

Източник: „Стандарт“

Прегледана: 98418

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече