Затвориха улица в Шумен заради рождения ден на ветеран-столетник

0

Иван Бончев воювал в първата фаза на Втората световна война, 20 години бил секретар на Община Шумен

Възлова улица в центъра на Шумен беше затворена за близо час в петък предиобед заради рождения ден на най-възрастния й обитател – ветерана от Втората световна война о. р. полк. Иван Бончев. Точно на днешния ден полк. Бончев, който е почетен гражданин на Шумен навърши 100 години, а под балкона на дома му на ул. „Съединение“ се събраха над сто общественици, приятели, представители на местната и държавната власт, съобщава „Монитор“.

Първоначално имало идея да организират за ветерана персонален военен парад под балкона на апартамента му, но заради ограниченията, свързани с коронавируса организаторите получили отказ. Тогава било решено за колективно отбелязване на рождения ден със затваряне на улицата, която е една от главните траспортни артерии на града. Всичко било подготвено до последния детайл, а самият рожденик участвал в доуточняването на всеки детайл. До последно полк. Бончев искал да е на улицата сред приятели и бивши колеги, но последно в четвъртък успели да го убедят, че слизането ще е опасно за здравето му. Съгласил се „да приеме парада“ от остъклената си тераска.

Снимка: „Монитор“

Точно в 10.30 по „Съединение“ прозвуча маршът „Посрещане на победителите“ и на малкото балконче с костюм, окичен с ордени – военни и от мирно време на прозорчето се появи юбилярът. Полк. Иван Бончев благодари на всички дошли да го уважат и им пожела, да дочакат собствения си рожден ден. Полковникът-ветеран има две деца – син и дъщеря, трима внуци и петима правнуци.

Отбелязването на празниците на 12-те живи ветерани от Втората световна война в Шумен е традиция за местното Военно окръжие, уважавана от неговия началник полк. Георги Георгиев.

Полк. Иван Бончев Иванов е роден на 31 юли 1920г. в с.Тича, Сливенски окръг. Учи в родното си село и в гр. Котел, завършва школа за запасни офицери в София и е на стаж в артилерийски полк в Самоков. По-късно следва задочно Икономика на строителството във ВИНС – гр. Варна, както и различни квалификационни курсове, свързани с военната му подготовка като професионален военен и административен ръководител. Бончев има зад гърба си кариера в редиците на Българската армия, а от 1970 година заема различни стопански длъжности, в продължение на 13 години е секретар на Градския народен съвет – засега рекордьор на този пост. 20 години е бил общински съветник, също рекорд в общината. През 2005 година е удостоен със званието „Почетен гражданин на Шумен“.

Прегледана: 98001

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече