Проф. Асен Балтов: На 3-4 място сме по риск от заразяване с коронавирус в Европа

0

За последните 4 седмици починалите с COVID-19 са 100 души, а в Европа сме на 3-4 място по възможност да се заразиш с инфекцията. Мерките свършиха прекрасна работа за здравната система, но се отмениха и хората започнаха да не спазват дистанцията и дисциплината. Това каза пред БНТ шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.


Още не е отминала опасността от увеличение на случаите. В последните дни се заформя плато, дано не стигаме бройката над 300„, добави той.

„В „Пирогов“ има 4 пациенти на апаратна вентилация. Бройката се увеличава в последните седмици. В началото правихме между 50 и 100 теста, сега с пътуванията в чужбина дневно правим и по 300. 3 случая има на хора, които искат да пътуват за чужбина, но дали положителен резултат. Тестовете се плащат от болницата. От 1 август ще се увеличи стойността на клиничната пътека, към всяка пътека ще са добавени 20 лева за бързи тестове“, каза проф. Балтов.

Самият PCR тест не е диагноза, трябва да се направи кръвна картина, да се направи снимка. Ние не отказваме помощ на никого. В „Пирогов“ досега бяха направени най-много такива скенери“, добави шефът на „Пирогов“.

Натрупала се е невероятна умора в медицинския персонал, каза още директорът на „Пирогов“.

Прегледана: 93962

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече