Културен антрополог: Започвам да мисля, че Гешев е просто неуправляем

0

Според проф. Ивайло Дичев не е трябвало прокуратурата да си създава враг в лицето на президента

„Демократична България“ успя да се обърне към широк кръг хора, успя да бъде разбрана и най-после излезе от своите малко умозрителни сложни тематики. Акцията на Христо Иванов беше изключително успешна. Това каза пред БНР културният антрополог и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Ивайло Дичев.

„Тези неща, което той доскоро защитаваше на юридическото поле, със сложни аргументи, които не всички разбираха, сега бяха показани чрез тая случка. Беше видяно от всички. Успя да хване емоцията на много широк кръг хора. Той заби клин всъщност между лъжепатриотите, които поддържат управлението, и ГЕРБ. Националистите основно влязоха във властта, уж за да спрат ДПС.

Оказва се, че те са тези, които всъщност поддържат окупацията, незаконната окупация на българската територия, което пак е един символ. Беше показано нещо, което е ясно на всички – че държавата се управлява от тройна коалиция – ГЕРБ, ОП и ДПС и акцията на Христо Иванов имаше за цел да го докаже. Бойко Борисов е изключително уплашен от това, което става„, смята проф. Ивайло Дичев.

„Започва нещо, което не знаем докъде ще стигне. Напрежението се нагнетява от няколко месеца. Вероятно се разместват някакви пластове в бизнеса. По-новите поколения бизнесмени от типа на Домусчиев и Пеевски изместват по-старите от типа на Божков и на Златев, да кажем. Има нещо, което става, което ще разберем. Така или иначе, серия от събития, разкрития, признания на Божков за огромни подкупи, купуване на акции от Първа инвестиционна банка – серия от неща, които започнаха да нагнетяват напрежението. И сега тази искра, която хвърли Христо Иванов.“

По-сериозният момент тук е въвличането на президента, смята Ивайло Дичев, като нарече „огромен гаф“ нахлуването на Прокуратурата „с тежко въоръжение“ в Президентството.

Защо беше нужно на Прокуратурата да си създава такъв враг в лицето на президента? Той се превръща в това, което е отдавна очаквано – в обединител на нацията. Там седят леви, десни, млади, стари – скандират, прегръщат се с него. Едно събитие, което би трябвало да уплаши много сериозно Бойко Борисов. Срещу него се консолидира вече маса хора, начело на която стои важна държавна институция – Президентството.“

„Надига се недоволство, което на всичкото отгоре се сдоби с уважаван и популярен лидер, какъвто е президентът. Обедини отляво и отдясно всякакви хора. Просто се готвим като че ли за нови избори наесен. В началото на годината нямаше никакви изгледи за такова нещо“, допълни Дичев. Разглеждайки двете версии – че Прокуратурата работи за Пеевски и че Бойко Борисов управлява Прокуратурата, проф. Дичев коментира: „Започвам да си мисля, че г-н Гешев просто е неуправляем и действа на своя глава.

Не мога да си представя умен политик като Ахмед Доган да допуска такива грешки. Още по-малко Борисов, който 10 години ни управлява.“ „Тези младежи там, на плажа, които изблъскаха тримата дебаркирали във водата, те бяха по джапанки, по фланелки и с пистолети./…/ Вижте докъде е стигнала държавата. Не само е приватизиран плажът, приватизирана е службата за охрана, която върши поръчки на „семейството“. Запитан, ако президентът отговаря за Националната служба за охрана, защо не уволни незабавно шефа на службата, Ивайло Дичев отбеляза: „Това е удивително. В първия момент се създаде впечатление, че няма сила, която да може да свали охраната на Пеевски и Доган. Единият решава, пък другият решава, пък трима души, тричленка… Надявам се, че ще бъде свалена тази охрана, която е скандал сама по себе си. И тези младежи по джапанки и с пистолети ще бъдат върнати към служба на родината, а не към някакви частни лица.“

Налице е блокиране на институциите чрез юридико-нормативна джунгла, подчерта преподавателят. „Така са направени някакви разпоредби, че всеки си има своята губерния. Единият отговаря за едно, другият – за друго, прехвърлят си топката и в крайна сметка никога нищо не се случва. В тая държава това е проблемът – институциите са тотално блокирани.“ Бойко Борисов се провали с Covid заради своя популизъм, изтъква проф. Дичев.

„Първоначално мерките бяха много ясни, навременни, след което изведнъж реши да отстъпи пред разни хора – футболисти, нощни барове и т.н. И, разбира се, се провали работата. Той лавира. Грешката тук е неговият зиг-заг. Сега вади тежката артилерия – извади Covid-а: ние сме тук в тая криза, а вие правите протести, ще се заразявате, президентът ще е виновен за това, че се заразяват хората.“

Прегледана: 86693

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече