Психолог: Във фазата на отрицанието сме за коронавируса

0


„Не можем да функционираме дълго в степен на мобилизация“
Вече сме във фазата на отрицанието, която е свързана с недоволство, разочарование и обезверяване“, така Елена Пенчева, член на Секцията по кризисни интервенции на Дружеството на психолозите в България, коментира социологически данни, според които все повече хора в България не вярват в опасността от коронавируса.

Елена Пенчева, снимка: zdravenportal.com

Следващата фаза е на възстановяване – хората започват да извличат и позитивен опит от това, което се е случило, и започват да се адаптират към ситуацията, в която се намират, каза още тя.


По думите й някои хора развиват повишена чувствителност, повишава се тревожността им и могат да стигнат до депресии.
Други хора несъзнателно стигат до пълното отрицание на опасността, за да съхранят психиката си. Тогава започва да се неглижират мерките, които трябва да спазваме, за да се намали разпространението на заразата.

Кризата е продължителна и не е свързана само с опасността за здравето ни, но и със социалните ни функции„, обясни психоложката.

Пред БНР Елена Пенчева коментира, че когато има криза и нещо, което ни заплашва, организмът се мобилизира, за да се справи. По думите й така действа и държавата.

Мобилизират се всички структури. Ние обаче не можем да функционираме в максимална степен на мобилизация дълго време, така е и на физическо ниво„, каза тя.

Според специалиста много хора вече са се научили да се предпазват и да комуникират в новата ситуация.

Прегледана: 83162

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече