Връчиха наградите на „София Филм Фест“ – Лято 2020

0

Церемонията по връчване на наградите на 24-тия международен филмов фестивал София Филм Фест-Лято се състоя на 6 юли 2020 в Платформа А6 на НДК, съобщава Actualno.com.

Международното жури за първи и втори игрални филми в състав: Питър Уебър (Великобритания) – режисьор, председател на журито; Джим Старк (САЩ) – продуцент; Ирмена Чичикова (България) – актриса и Николас Селис (Мексико) – продуцент, връчи следните награди:

Голямата награда „София – град на киното“ за най-добър филм в Международния конкурс за първи и втори игрални филми в размер на 7000 евро, осигурени от Столична община, на филма „Сестра“ (България-Катар) на режисьора Светла Цоцоркова и продуцентите Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова.

Специалната награда на журито на филма „Среднощно“ (Великобритания) на режисьора Натали Бианкери. Наградата за режисура е за Ева Коолс за филма ѝ „Клео“ (Белгия). Почетен диплом (Special Mention) за най-добър сценарий бе присъден на Масуд Бахши за филма „Ялда, нощ за прошка“ (Иран-Франция-Германия-Швейцария-Люксембург) на режисьора Масуд Бахши.

Почетен диплом (Special Mention) за най-добър художник бе присъден на покойния Ласло Райк за работата му по филма „Тези, които останаха“ (Унгария) на режисьора Барнабаш Тот. Наградата за български късометражен филм на стойност 9500 евро (1500 евро парична премия и 8 000 евро в постпродукционни услуги), осигурени от Доли Медия Студио, бе присъдена на филма „Нина“ (България) на режисьора Христо Симеонов.

Наградата за най-добър балкански филм, осигурена от Домейн Бойар, се присъди от международно жури с председател Мира Форнай (режисьор, Словакия) и членове Бенедикт Ерлингсон (режисьор, Исландия) и Симона Костова (режисьор, Германия-България) на филма „Три сестри“ (Турция-Германия-Нидерландия-Гърция) на режисьора Емин Алпер. Балканското жури присъди и почетен диплом (Special Mention) на филма „Шевове“ (Сърбия) на режисьора Мирослав Терзич.

Наградата за най-добър документален филм беше присъдена от международно жури с председател Виталий Мански (режисьор, Латвия) и членове Андреас Хорват (режисьор, Австрия) и Светослав Драганов (режисьор, България) на филма „Пещерата“ (Сирия-Дания-Германия-САЩ-Катар) на режисьора Ферас Фаяд. Документалното жури присъди и почетен диплом (Special Mention) на филма „Колектив“ (Румъния-Люксембург) на режисьора Александър Нанау.

Наградата за най-добър български игрален филм бе определена от жури от фестивалните селекционери Гайа Фурер (артистичен директор, Венециански дни, МФФ Венеция), Стефан Лаудин (директор, МФФ Варшава) и Ахмед Шауки (артистичен директор, МФФ Кайро). Тя е в размер на 3 000 евро парична премия, осигурена е от Булсатком и бе присъдена на филма „Котка в стената“ (България) на режисьорите Мина Милева и Весела Казакова.

Журито на Фипресси в състав Петра Метерц (Словения), Хектор Ланос Мартинез (Испания) и Росен Спасов (България) присъди наградата на Фипресси на филма „Тези, които останаха“ (Унгария) на режисьора Барнабаш Тот.

Наградата на гилдията на българските кинокритици за филм от Балканския конкурс се присъди на „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ (Северна Македония-Белгия-Франция-Хърватия-Словения) на режисьора Теона Стругар

Прегледана: 81691

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече