Доц. Мангъров: Нося маска само за да не ме глобят, иначе няма никаква полза

0

Доц. Атанас Мангъров обяви, че няма никаква полза от маските, но той все пак спазвал заповедта и носел в закрити помещения. Причината е, че не обичам да ме глобяват, каза докторът в интервю.

Няма да се окаже прав проф. Мутафчийски с неговата мрачна прогноза, каза пред БНР доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София, във връзка с драстичното повишаване на броя на заразените с Covid-19 след отхлабването на противоепидемичните мерки.

Според него по-масовото тестване в последните седмици е причина за по-големия брой положителни резултати от тестовете, които се съобщават ежедневно.

„Не е едно и също, ако направиш 100 теста и откриеш 20 заразени, и да направиш 1000 теста и откриеш 40 заразени. Кога положението е по-тежко?, коментира доц. Мангъров. – Когато се дават абсолютни стойности, те не могат да бъдат сравнявани, сравняват се, когато са в проценти, но това не се прави. На 12 април, когато бяхме затворени, при направените тестове заразени са били 12%, което е много повече от това, което се отчита вчера и днес,“ коментира инфекционистът.

Мангъров е категоричен, че тази епидемия си тлее и ще се върти, докато не се мине през съответната критична маса от населението.

За предстоящия мач за Купата на България, за който ще бъдат допуснати 12 хил. зрители на стадиона, доц. Мангъров коментира, че не определя това решение на управляващите като грешка и не очаква проблеми от това струпване на хора по трибуните.

„Всеки си мисли, че като се окаже заразен, ще тръгне да умира. Те са заразени, не са болни. Да, сеят заразата, но на огромната част от заразените им няма нищо“, каза той.

По думите му обяснението за по-големия брой приети в болница инфектирани с коронавируса пациенти е, че на болниците се плаща за всеки настанен за лечение пациент и те заради това приемат всеки, който пожелае да постъпи за болнично лечение.

Доц. Мангъров посочи, че в Инфекциозната болница в София не е запълнен капацитетът и има свободни легла.

Според него Световната здравна организация е една от причините за паниката и хаоса по света.

Прегледана: 76953

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече