Кошмари в кухнята! Развалени яйца, прокиснало мляко и миризливо пилешко за пациентите по болниците

0

Истински кошмари в кухнята! Пациентите в най-големите болници в София получават развалена храна, от която дори могат да се отровят.

Оказва се, че продукти с отдавна изтекъл срок на годност са част от ежедневното меню на лекуващите се в болниците „Пирогов“ и „Шейново“, като и в Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация. Скандалните разкрития направиха бивши служители на фирмата-доставчик пред камерата на Нова тв.

Mесо с изтекъл срок на годност, развалени яйца и прокиснало прясно и кисело мляко. Това се оказва, че са яли пациентите на едни от най-големите столични болници- Шейново, Пирогов и Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация. Храната се приготвяла и доставяла от фирма „Ира – Ирена Георгиева“. Фирмата има договори с лечебните заведения след спечелени обществени поръчки.

Мария Монтоя и Наталия Маринова са част екипа, който доскоро е приготвял болничната храна. Напуснали, след като шефовете им Ирена и Борислав Радулови спрели да плащат заплатите им.

Бившите служителки разказаха, че са готвили редовно с продукти с изтекъл срок на годност, дори и храните за най-малките пациенти на „Пирогов“.

„Десертите се правят с пресечено мляко, старо прясно мляко – мляко с ориз, грис, нишесте. Това се прави за „Пирогов“ и „Шейново“. Шупва, но като се сложи повече грис, това онова и всяко нещо си се прикрива. Киселото мляко е с изтекла годност, с ей такъв слой отгоре мухъл. И ни карат да го обираме и да правим застройки, с развалено мляко. И те направо се пресичат“, сподели Мария Монтоя.

„За да не се пресече застройката на супата, понеже млякото е изтекло март месец, слагаме около 2 кила брашно, за да не се личи и повече подправки, за да не се усеща киселият вкус на млякото и селската супа“, добави Елизабет Монтоя.

Освен с развалено прясно и кисело мляко, супите често се правели и с пилешко месо с отдавна изтекъл срок на годност. За да се неутрализира миризмата, се слагали повече подправки.„Пилешкото месо по някой път много мирише и го мием с оцет. Но колкото и да го киснеш, просто вкусът си остава“, казва още Мария.

„Развалени бутчета, които ни кара да ги слагаме да се варят, да им слагаме червен пипер, да им слагаме подправки. Ние правим и едни сонди за бебета, пилешко пасирано, правим пилешки супи – пасирани. Караше ни да ги пасираме и да ги даваме на болните в „Пирогов“, разкаа още Маринова.

Въпреки риска от сериозни хранителни разстройства и дори отравяне, храна за болниците се приготвяла и с развалени яйца.

A oт „Пирогов“ заявиха, че храната редовно закъснявала. И редовно била негодна. Оплаквания имало през ден – от възрастни, от родителите на най-малките пациенти. Предупрежденията от страна на ръководството на болницата били десетки.

„В нашето отделение имаше доставена развалена пасирана супа. Информирахме самата фирма, въпреки това нещата не се промениха. Майките също се оплакаха от това нещо, даже написаха, за да го имаме формално“, твърди Лейля Али, старша сестра, детско изгаряне.

Готвело се и с мухлясало сирене и изгнили картофи.

Шефът на фирмата Борислав Радулов не е съгласен с нито едно от обвиненията. Според него храната е прясна и качествена.

„Относно продуктите, които се получават всеки ден при мен в базата, се закупуват всеки ден, всеки ден, сутрин. Няма как да има развалено яйце, прясно мляко или сирене. Така че що се отнася до продукти, всичко е изключително качествено“, обясни пред Нова тв той.

Какъв е срокът на годност на продуктите обаче не става ясно, тъй като се доставят без етикет в Пирогов. Храната се доставяла неслучайно без етикет. Вместо кайма, в кюфтета например се слагало огромно количество хляб.

„Използва се кайма, която просто не става, като пастет е – с 12 кг кайма изкарах 500 бройки руло „Стефани“, в което сложихме 12 хляба“, разказа една от готвачките.

„Правили сме 60 порции с 2,5 кг грах – вътре се слага почти 3 кг брашно, за да може порцията да стане 300 грама“, допълни другата.

Хигиената в кухнята също била под всякаква критика. А заради липсата на препарат, често съдовете се изплаквали само със студена вода. Проверяващи бившите служители твърдят, че не са виждали никога.

„Ако влязат от ХЕИ, със сигурност ще затворят кухнята“, допълва една от тях.

След разкритията собственикът изпратил нови инструкиции на служителите – да се явят с униформи и всичко да бъде чисто.

Освен за болници, фирмата готвела и за банки, мобилни оператори, телевизии, както и за частни детски градини. Служител на мобилен оператор дори си счупил зъб заради сачма в пилешката му супа.

„Понякога шефът ходи на лов, стреля зайци, пилци, пилците ги правим на супа, с ориз“, каза друга от готвачките.

От болница „Шейново“ вече са изпратили писмо, с което прекратяват едностранно договора си с фирмата. От „Пирогов“ са предприели същите действия.

„За момента сме взели мерки да бъде прекратена тази обществена поръчка. Има обявена нова обществена поръчка. За момента това можем да направим ние. Документите относно некачеството на фирмата, вече са един класьор. Вскидневни обаждани от абсолютно всички клиники“, обясни Цветелина Евтимова, главна сестра на най-голямото лечебно заведение у нас.

Фирмата ще продължи да му доставя храна още около месец в „Пирогов“, за да се спазят процедурите по обществените поръчки.

Прегледана: 74723

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече