Социален антрополог: Епидемията раздели българите на Мутафчиевисти и Мангъровисти

0

Епидемията показва, че психичната реалност и фактическата реалност не се пресичат – има повече заразени хора, а тревожността е намаляла. Това заяви в интервю за бТВ социалният антрополог Харалан Александров и допълни, че социалните мрежи изкривяват действителността, защото хората са склонни да игнорират информацията, с която не са съгласни.

Живееш удобно и комфортно в един измислен свят, който слабо се отнася към външната реалност, до момента, в който не се сблъскаш челно в нея“, заяви експертът.

По думите му се забелязва безотговорно отношение на големи групи хора, които директно отричат съществуването на заразата. „Въпреки достъпа до изключително високи технологии, умовете остават примитивни, това е световно явление“, допълни той.

Александров заяви, че хората са се разпределили на две групи – хора, които подкрепят мерките и такива, които ги отричат – на Мутафчиевисти и Мангъровисти.

Хората избират да застават зад този, който облича на езика на експертността тяхната гледна точка. „Суеверното поведение, срива на авторитети и ниското доверие в институциите правят възможно разделението между хората. Политиците са принудени да използват гледните точки, които публичността им поднася“, каза още той.

Социалният антрополог коментира и проучване, според което масово българите вярват в конспиративни теории и предпочитат авторитарни лидери. Според него резултатите от това изследване са отговор на хаоса от информация, който ни обгражда.

Прегледана: 67559

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече