Италиански професор: COVID-19 ще се завърне още по-мощен през есента

0

„Коронавирусът върви по пътя на испанския грип отпреди сто години и ще се завърне сред нас още по-мощен през септември и октомври!“ – това заяви в предаването „Агора“ на италианската държавна телевизия РАИ професор Раниери Гуера. В момента той е заместник-генералнен директор по стратегическите инициативи на Световната здравна организация, като преди това е бил дълги години член на ръководния борд на Италианския национален институт по здравеопазване в Рим.

Видният учен е заемал също така отговорни дипломатически длъжности в ООН, които са били свързани най-вече с борбата на организацията срещу СПИН, Ебола, Сарс и други от през последните години, взели хиляди човешки жертви.

За съжаление в интервюто си пред италианската национална телевизия проф. Гуера очерта наистина песимистична перспектива за развитието на „SARS-CoV-2” в обозримото бъдеще. Според видния учен сега „поведението“ на коронавируса е същото като това на вируса на испанския грип, който след една първа вълна в началото на 1918 г., се завръща със страхотна сила през есента на същата година. И тази напрактика втора вълна на болестта, предшествана от частични огнища на зараза и продължила няколко месеца, е много по-жестока от първата, защото причинява смъртта на над 50 млн. души. Проф. Гуера изрично подчерта, че песимистичната му прогноза не трябва да всява страх и ужас, а да накара хората и в Европа, и в останалата част на света, да спазват стриктно санитарните мерки за персонална защита като минимално разстояние един от друг, носене на предпезни маски, отбягване на събиранията на групи и др. В същото време ученият изрази надежда, че до няколко месеца ще стане реалност ваксината срещу COVID-19 и изтъкна, че за разлика от 2018 г., вече са налице някои медикаменти и имунни способи, които са в състояние да парират коронавируса.

В интервюто проф. Гуера отговори на въпроси, свързани с актуалните огнища на зараза в град Мондрагоне, където е забъркана и българската общност там, както и край Болоня. Ученият посочи, че тези огнища са нещо нормално и очаквано, като се разгарят през тези дни не само в Италия, а и в други страни на Стария континент. И за да не правят поразии, трябва просто да бъдат локализирани бързо и да бъдат изолирани до изчезването на заразата.

Прегледана: 61791

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече