Министрите решиха: С маски поне до 15 юли

0

Удължават извънредната епидемична обстановка до 15 юли. Предложението беше направено от здравния министър Кирил Ананиев по време на днешното правителствено заседание.

„Демокрацията е за дисциплинираните. Явно, когато направихме жест, той не се отчете“, каза каза премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет и заяви, че ще подкрепи удължаването на извънредната епидемиологична обстановка.

Припомняме, че вчера стана ясно, че самият Борисов ще бъде глобен 300 лева, тъй като влезе в Рилския манастир без маска, а от вчера носенето на лични предпазни средства на закрити места е задължително.

Не се предвижда да се връщат по-строгите мерки, които са били по време на извънредното положение.

Ще продължи да има забрана за влизане в страната или карантиниране на лица от определени държави. Трябва да се спазва хигиена, дезинфекция, физическа дистанция от поне 1,5 м, носене на защитни маски на закрити обществени места, както и дистанционна форма на работа.

Също така ще продължи да бъде ограничено събирането на групи хора и провеждането на масови мероприятия.

Предложението се базира на два двуседмични анализа, уточни министърът на здравеопазването.По думите на Ананиев след 9 юни има значително завишаване на отчетените болни от коронавирус.

За периода 27 май – 9 юни среднодневният брой на заразените е 26 души, докато в периода от 10 до 23 юни нараства на 84 случая на ден, което означава 3,2 пъти увеличение на тези, които са носители на COVID-19″, обясни здравният министър. „През последните седмици бе увеличен броят на изследванията. Вече има 36 лаборатории, които са разкрити към болничните заведения и регионални здравни инспекции“, допълни той, цитиран от bTV.

В периода 26 май – 9 юни средно на ден са правени по 1200 проби, докато през последните седмици бройката е близо 2000. „Има повишаване на интензивността на епидемичния процес и увеличаване разпространението на коронавируса. За съжаление има и увеличение на броя на заразените медицински специалисти. Към днешна дата те са 371 души – лекари, санитари, медицински сестри, фелдшери“, поясни Кирил Ананиев.

Предприети са незабавни мерки за откриване на източните на инфекциите, с цел ограничаване на разпространението на вируса.

Сред основните изводи е, че COVID-19 представлява сериозна опасност за обществеността. Все още няма специфична профилактична мярка за вируса, няма ваксина или лекарство. Причинителят е вирус с неизвестен произход и инфекциозност, каза Кирил Ананиев.

Целта е хората да спазват мерките, а не да събираме глоби, заяви министърът.

Ананиев посочи, че глобата за неносенето на маски в затворени помещения в размер на 300 лева не е най-доброто решение. Той поел ангажимента въпросът да се обсъди в Комисията по здравеопазване и в Министерския съвет за по-поносими и събираеми приходи от глоби.

Той уточни, че ще се мисли за дистанция и реорганизация в парламента, тъй като седалките са на не повече от 20- 30 см.

За ресторантите трябва да се спазва отстояние на не по-малко от метър и половина.

Посетителите трябва да са четирима на маса. По лична преценка клиентът може доброволно да си сложи маска, но персоналът задължително трябва да носи маска, шлем или друго предпазно средство.

Главният епидемиолог доц. Ангел Кунчев допълни, че ако разстоянието между хората е малко на различни събирания и те имат интензивен контакт, и не носят лични предпазни средства, има риск. Поради което той подкрепя призива на МОН да бъдат отложени баловете.

По думите му, най-голямата опасност е заради събиране на родственици и от там за по-възрастните хора.

Той призова доколкото е възможно баловете или да бъдат отлагани, или провеждани по начин, по който се спазват мерките.

Предстои разговор с министъра на образованието, след който ще стане ясно дали ще се допълва заповедта за провеждане на баловете, допълни от своя страна министър Кирил Ананиев.

„Ние бяхме единствените, които дадохме възможност на нашите футболисти да играят пред публика. И какво направи публиката – струпа се накуп, без маски. Затова и има тази рестрикция сега – по 1000 души в сектор. Пак не го спазват и найвероятно, ако така продължат, ще затворим стадионите“, каза Борисов. „Отворихме дискотеките и видях какво правят там“, каза Борисов.

„Върнахме маските, защото се увеличи броят на заразените. За радост броят на оздравелите нараства главоломно. Третираме с най-добрите медикаменти заболелите. Според мен на това се дължат добрите резултати“, изтъкна премиерът. „Проблемът е, че няма някой в света, който да ни каже кое е правилно. Безспорно мерките, които въведохме, вършат резултат за здравето на хората“, заяви Бойко Борисов.

Прегледана: 60168

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече