Експертиза показа: Няма фотомонтаж и „Фотошоп“ в снимките от спалнята на Бойко Борисов

0

Няма фотомонтажи или фалшифициране с „Фотошоп“ в анонимно разпространените снимки компромати за премиера Бойко Борисов. Това сочи техническа експертиза на фотосите, поръчана от електронните издания „Биволъ” и “E-вестник”. От „Биволъ” не посочват на кого са възложили експертизата.

Проверени са общо 9 снимки – в 3 от тях няма абсолютно никакви промени, а в останалите 6 се виждат изменения в метаданните – текстове, в които се съдържат времето на заснемане, видът на апарата, с който са направени, и други параметри. Целта е „да се заблуди за времето, по което са правени”, твърдят от „Биволъ”.

Те са заснети в периода 2017-2019 г. Според електронното издание възможно е фотосите да са аранжирани, както твърди Борисов, но това би означавало, че на три пъти през 2017 и 2019 г. в спалнята на премиера в резиденцията са внасяни около 1 млн. евро в пачки, златни кюлчета, евентуално и пистолет с неговата марка, и всичко това трябва да е минавало през охраната. „Такава аранжировка може да се направи само с участие на охраната от НСО – която Борисов е избирал лично, дори и назначавал свои хора там”, обобщават от „Биволъ”.

Снимка: Фейсбук

Една променена снимка Само на снимката, на която се вижда спящият Борисов, има намеса и с „Фотошоп” – пропорционално е намален размерът на изображението в пиксели с приблизително 50% спрямо оригиналния на IPhone 6S (с какъвто е правена снимката). Няма изрязване на части от кадъра, възможна е лека корекция на яркост и контраст, уточняват от „Биволъ”. Тази снимка е направена на 13 август 2017 г., неделя. Метаданните обаче са променени, така че да се вижда дата на заснемане 4 август 2021 г.

Точно тази снимка официално беше призната на пресконференцията на Борисов с актива на ГЕРБ като автентична, той каза за нея, че „спинка щастливо”. Други две снимки са направени през септември 2017 г. На едната от 25 септември 2017 г., понеделник, се вижда нощното шкафче с отворено чекмедже с пачки банкноти по 500 евро. При нея името на файла е променено спрямо оригиналното от „Айфона”.

Втората, която показва в близък план отвореното чекмедже, е направена 9 секунди по-късно. В метаданните датата обаче е коригирана на 22 юли 2024 г. От 12 декември 2017 г. има една снимка, на която вероятно е изменено името на файла. Четири снимки са направени през януари 2019 г. Първата, на която се вижда стаята в общ план, е от 4 януари 2019 г., петък. Метаданните обаче са изменени, така че да показват дата на заснемане 7 април 2021 г. Втората, направена 18 секунди след предишната, също е изменена, за да показва дата 26 ноември 2021 г. На нея се вижда в едър план разтвореното чекмедже и неговото съдържание – две пачки с банкноти от по 500 евро и кюлчета злато. Третата снимка е направена след още 12 секунди, но е изменена, за да показва дата 9 март 2014 г. Тя показва цялото шкафче, отворено с парите и кюлчетата, а отгоре – пистолет и две дистанционни. В четвъртата, отново показваща съдържанието на чекмеджето, няма никакви изменения. От 6 февруари 2019 г. има една снимка, която е редактирана така, че да излезе сякаш е правена на 3 май 2013 г. Чаршафите на оправеното легло са сменени. Пистолетът е на същото място, има промяна в тубичките с кремове. На земята отново има бутилка с вода и бутилка уиски „Чивас Ригал”. На амбразурата

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов поиска да се проведе разследване, което да установи авторите на записа и снимките, свързвани с премиера Бойко Борисов. Той също така добави, че трябва да се търси отговорност и от разпространилите ги в социалните мрежи. По думите му разследването трябва да е за огласяване на неистински, клеветнически факти и обстоятелства. Кирилов добави, че зад записите и снимките стоят разследвани лица. Подобна теза застъпи и главният прокурор Иван Гешев. Свидетели сме на една груба компроматна атака срещу министър-председателя, коментира народният представител от ВМРО Милен Михов. По мнението на депутата от Обединени патриоти снимките, направени в спалнята на премиера Борисов, изглеждат сюжетно конструирани като в евтин трилър. За снимките, записите, подмятанията и писанията няма нито едно доказателство, че отразяват реалността, а залагат на кръчмарското бръщолевене и подшушнатото на уше във фризьорските салони, написа политическият анализатор Нидал Алгафари.

Прегледана: 62957

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече