Да кажем на 9000 деца в София: Нямахте късмет

0

Тъй като г-н Борисов, г-жа Фандъкова и г-н Чобанов явно не могат да си представят добре измеренията на проблема – че 9000 деца в София не са „изтеглени“ на лотарията за места в ясли и градини, журналистката Ива Йосифова-Такева дава във Фейсбук два нагледни примера:

Михаил е приет в общинска ясла.

– Всеки месец родителите му ще плащат 60лв., това включва и храна

– Държавата и общината ще доплащат между 400 и 500 лева месечно

– Ще ползва без доплащане и страхотната база на близката, удобна ясла – сграда със собствена кухня, огромен озеленен двор с отделна площадка за всяка група

– Ще му приготвят всеки ден топла храна, поднесена веднага /не кетъринг/

– За Михаил ще се грижат квалифицирани педагози и медицински сестри, а с други деца ще се социализира в среда със свои връстници

– Майка му ще се върне на работа, а от нейните доходи в бюджета ще влизат най-малко 300 лв месечно /ако пък получава 3000лв. заплата – минимум 1000лв. данък и осигуровки/

– Родителите на Михаил ще „връзват“ идеално семейния бюджет, защото и двамата работят. Ще му купуват качествена храна, ще го водят на море, на планина.

– Като бонус, Михаил ще получи заветната допълнителна „точка“, с която да влезе в общинска детска градина

– Общо за 6 години /2 яслени и 4 градински/, родителите на Михаил ще платят 4320лв., и то само ако детето не отсъства нито един ден през целия период.

Тервел не е приет в общинска ясла.

– Родителите му са в ступор. През втората година ще се опитат да оцелеят на една заплата и 380лв. майчинство. На третата остават много под изчисления от КНСБ праг на бедността. И на четвъртата. И на петата.

– Общината и държавата ще спестят доста от Тервел. Няма да му плащат полагащата се на всяко прието дете издръжка от 400-500 лева. Няма и да построят детска градина за него, защото ако го направят – изведнъж ще трябва да я плащат, същата тази издръжка, на която сега твърдят че той няма право.

– Тервел ще си стои вкъщи. С майка си, по цял ден. Когато не вали, не духа, не е 40 градуса, не е кучи студ – ще излиза на кварталната площадка, за да поиграе с други „изпаднали“ от лотарията деца.

– На 3г. Тервел няма да бъде приет и в детска градина. Защото няма „точка“ от ясла. Продължава да си стои по цял ден… вкъщи. С майка си. Евентуално на площадката може да среща други деца, които не са „късметлии“, и не са на частна градина.

– През всички тези години майката на Тервел ще е извън пазара на труда. Ако съпругът й е на достатъчно ниска /!/ заплата, ще получава помощи. Жена, домакиня, какво пък – наистина ли и жените трябва да имат работа. Че и кариера!

– Ако пък родителите на Тервел решат все пак да го пратят на частна детска ясла и градина, ще плащат минимум 700лв. на месец. За 6 години ще платят около 50 400лв. Дори да отсъства. Защото частните заведения дори в извънредно положение събират такси, иначе няма да оцелеят.

– Ако семейството реши да има второ дете, и то отново се окаже „карък“ – общата сметка за частни ясли и градини ще излезе над 100 000 лева.

– Ако семейството успее да се снабди с планираното второ дете преди 24 месеца от раждането на първото, ще успее все пак да докопа и точката за „ясла“ за породени деца. Често терминът се оказва точно около втората година, и много майки молели лекарите да родят преждевременно /да!/, със секцио, защото иначе… е въпрос на оцеляване.

Михаил и Тервел са истински деца. Еднакви, равни, но… „Чопът“ на Столична община коварно решава съдби на цели семейства, отпращайки тези „без късмет“ в пълна безизходица.

Лотарията стартира още когато детето е бебе – на няколко месеца, то получава заветния имейл от ИСОДЗ.

„Не сте класирани“ тази година получиха 9000 малки деца. Без никакво друго обяснение, освен: „нямахте късмет“.

Прегледана: 58771

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече